Grid star
analize

Romania sare in aer

Am analizat scenariul conform caruia ucrainenii isi pierd de fapt tara pentru mai multe decenii. Nu ca urmare directa a razboiului. Ci din motive economice. Si in baza unor combinatii financiare. De cealalta parte a zidului NATO, Romania este exact in aceeasi situatie. Fara a fi cunoscut in mod direct vreun razboi. Fara cutremure devastatoare. Fara vreo pandemie care sa nu fi traversat intreg mapamondul. Dar cu guverne iresponsabile. Care duc inflatia la 20%. Si dobanzile la peste 8%.


Daca cifrele de mai sus nu ne-ar fi fost furnizate de institutii responsabile si de demnitari autorizati ai statului, atunci pur si simplu ne-am putea astupa urechile. Si sa afirmam ca nu vrem sa auzim asemenea grozavii. Cum sa se duca inflatia galopand spre 20%? Cum sa se scumpeasca costul vietii intr-un asemenea hal? Cum sa se prabuseasca atat de abrupt veniturile populatiei? Si cum Dumezeu a ajuns o tara atat de bogata cum este Romania sa traiasca din cele mai mari imprumuturi din Europa, care ajung cu dobanzile pana la 8%?
Stiti ce inseamna 8% dobanda? Inseamna ca, in cazul unui imprumut, sa spunem de un miliard de euro, luat pe 10 ani, dupa 10 ani vom plati dublu. De unde? Cum vom face aceasta prestidigitatie, in conditiile in care deja am ajuns cu aceste imprumuturi la fundul sacului, iar bancile si fondurile de investitie se codesc sa ne mai dea bani, chiar si cu 8%? Cum a ajuns unul dintre cele mai bogate state europene sa duca inflatia pana spre cifra record de 20%? Sa incercam o explicatie, dar gandindu-ne cu admiratie si totodata cu invidie la vecina noastra Bulgaria, care a pornit in cursa UE odata cu noi, dar economic si financiar putin in urma noastra, si care, incepand de la 1 ianuarie 2024, va intra cu arme si bagaje in zona euro.
Sa nu care cumva sa invoce cineva ca motiv, ca explicatie pentru aceasta prabusire a Romaniei, faptul ca am trecut prin socurile pandemiei. Toata lumea a traversat aceasta perioada extrem de dificila si intr-adevar foarte costisitoare, dar nimeni nu s-a ales cu rani atat de adanci ca Romania. Legitim este sa incercam sa explicam de ce in cazul Romaniei pandemia a costat mult mai mult. Sa nu incerce cineva sa invoce cumplitul razboi dezlantuit la granita noastra de Est. Toate statele Uniunii Europene suporta si inca mai mult decat noi costurile acestui razboi. Si desi au dificultati, nu se prabusesc economic. Si, in fine, sa nu invoce cineva instabilitatea politica. Nu am avut instabilitate politica decat timp de cateva luni, si ea ar fi putut fi evitata, daca presedintele Klaus Iohannis nu ar fi dorit altfel. Si atunci ce se intampla? De ce ne fuge pamantul de sub picioare? De ce nici macar nu mai putem sa ne indatoram? De ce ne pierdem tara?
Cu un an inainte de ultimele alegeri legislative, guvernul PSD a cazut. A fost pur si simplu extras de la Palatul Victoria. La aceasta operatiune a contribuit in mod decisiv presedintele Klaus Iohannis. Care ne-a garantat solemn, in repetate randuri, prostindu-ne la cap, ca daca ne lepadam de "ciuma rosie”, totul va fi bine. Si a inceput o noua era. Liberala.
Cand liberalii au venit la putere, impinsi in forta de presedintele Klaus Iohannis si brat la brat cu neomarxistii USR, Romania nu era aproape deloc indatorata, iar ritmul de crestere al economiei era unul dintre cele mai mari din Europa. Dupa care a inceput urgia. Mai intai sub Guvernul Orban. Apoi sub Guvernul Citu. Economia a inceput sa scape de sub control. Si degeaba eu si multi altii am semnalat insistent ca acumularea prosteasca, fara niciun rost, de datorii din ce in ce mai mari, este malefica. Si ca va avea consecinte devastatoare. Si ca de acesti bani nu profita statul roman si, deci, populatia. Ci doar bancile si societatile de investitii straine, care urmeaza sa se imbogateasca din dobanzi tot mai mari si care in consecinta nu mai au niciun motiv, in aceste conditii, sa imprumute societatile comerciale. Iar ritmul de dezvoltare a incetinit in mod vizibil, gripand cresterea economica. Si de aici alte si alte consecinte. Cand se intamplau toate acestea, nu existau nici pandemie si nici razboi.
Presedintele Klaus Iohannis este responsabil – domnia sa considera ca este un merit – pentru daramarea Guvernului PSD. Presedintele Klaus Iohannis este responsabil – domnia sa considera ca este un merit – pentru aducerea la Palatul Victoria a Guvernului Orban plus USR. Presedintele Klaus Iohannis este responsabil – domnia sa a considerat ca este un merit – pentru aducerea la Palatul Victoria a catastrofalului Guvern Citu plus USR. Presedintele Klaus Iohannis este responsabil – domnia sa considera ca este un merit – pentru inscaunarea la Palatul Victoria si in fruntea PNL a unui general cu patru stele: Nicolae Ciuca. In parteneriat cu PSD, care nu mai este „ciuma rosie”. Deci presedintele Klaus Iohannis a vrut sa mature PSD-ul de la putere si a reusit. A vrut sa numeasca trei premieri „ai sai” si a reusit. A vrut sa-si puna omul sau in fruntea PNL, si a reusit. De patru ori. Daca o punem la socoteala si pe Alina Gorghiu. A avut si are tot ce si-a dorit. Daca are o criza cumplita pentru Romania, inseamna ca si-a dorit-o si pe asta.
Ultima mare gogomanie este trecerea prin Senat ca gasca prin apa a Legii offshore. Un act normativ care vizeaza nu doar zacamintele offshore, ci si pe cele onshore. Conform acestei legi, care probabil va trece la fel si prin Camera Deputatilor, singurul privilegiu pe care-l va obtine Romania este acela de a avea dreptul de preemtiune la cumpararea de petrol si gaze. De necrezut! Sa traduc pe scurt. Noi ne punem la dispozitie toate aceste bogatii, care nu numai ca ne-ar putea salva economic, dar ne-a putea aduce prosperitatea in cativa ani, mai punem si o caruta de bani la bataie, multinationalele vin si extrag aceste bogatii, treaba pe care am putea-o face bine-merci si noi, dupa care le mai si facem serviciul de a le cumpara marfa. Desigur, la pretul pietei. E o afacere unica in analele istoriei. Un model la nivel global. Numai bun pentru state natange.
Deci, pregatiti-va! Vine urgia! Iar legea offshore nu este decat bomboana pe coliva. Sa-i fim recunoscatori deci lui Klaus Iohannis! Care ne vinde pe bucati.

sursa: corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani