Grid star
analize

Romania trebuie sa treaca la un sistem agricol regenerativ, cu impact pozitiv asupra ecosistemului

Romania este nevoita sa redimensioneze modul de productie a alimentelor, precum si procesele agricole, astfel incat sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera si sa fim performanti din punctul de vedere al protejarii mediului inconjurator.


La nivel global, in prezent, sistemul alimentar produce nu mai putin de 27% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Doua treimi din aceste emisii legate de alimente provin din agricultura, silvicultura si utilizarea terenurilor, iar restul din prelucrare, transport si ambalare. Productia animaliera genereaza 45% din totalul emisiilor de metan din lume, in timp ce ingrasamintele si produsele de protectie a culturilor 80% din totalul emisiilor de protoxid de azot.
Astfel, atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Romaniei, discutate la Summit-ul privind schimbarile climatice COP26 de la Glasgow, va depinde in mare masura de transformarea sectorului alimentar dintr-o sursa de carbon intr-un absorbant de carbon.
Cel mai mare impact asupra sustenabilitatii are loc in primele etape ale lantului de aprovizionare cu alimente. Consumatorii, marcile si comerciantii cu amanuntul au adesea o mica vizibilitate directa sau control asupra acestui aspect. In timp ce doar unii comercianti cu amanuntul pot exercita acest control, fermierilor le este foarte greu sa faca investitiile necesare, in vederea reducerii amprentei de carbon, ca urmare a impactului negativ asupra marjelor de exploatare, deja foarte mici.
La nivel mondial, s-a stabilit ca modul actual de a produce alimente nu este nici sustenabil si, in cele mai multe cazuri, nici sanatos. Romania trebuie sa se conformeze astfel si sa se indeparteze cat mai rapid de sistemul agricol conventional, traditional, liniar, degenerant si cu un impact negativ asupra mediului. Tendinta este de a adopta un sistem agricol regenerativ, cu un impact mai pozitiv asupra ecosistemului si a protectiei mediului.
Pentru a realiza acest obiectiv, tara noastra are nevoie de investitii in tehnologii noi, in scopul cresterii si restabilirii sanatatii solului, a rezilientei si a biodiversitatii sale. Un sol sanatos va reduce semnificativ carbonul din aer, fapt ce va influenta pozitiv schimbarile climatice si ar ajuta fermierii sa restabileasca biodiversitatea, sa mentina productivitatea culturilor, sa reduca costurile si sa isi sporeasca profiturile. Nu in ultimul rand, noul sistem agricol de tip regenerativ va crea oportunitati de dezvoltare a unor noi modele de venituri pentru toti cei implicati in lantul valoric alimentar, de la fermieri la comerciantii cu amanuntul.
Este imperios necesar sa avem o crestere rapida a nivelului de integrare sustenabila a productiei agro-alimentare, prin incurajarea fermierilor de a introduce pe piata propriile marci si concepte alimentare durabile, asigurandu-le, in acelasi timp, si compensatii adecvate.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani