Grid star
business capital

ROMANII AU ECONOMISIT MAI MULT – Depozite bancare generoase in 2020

Romanii au economisit mai mult. In mod special, in primele 6 luni ale anului 2020 (T1 + T2), o arata un studiu al Comisiei Europene. Cresteri substantiale s-au inregistrat in timpul starii de urgenta si a celor doua stari de alerta.

Realitatea acestor fapte este evidentiata in depozitele bancare, care au devenit mult mai generoase, in intervalul ianuarie – iunie 2020. Drept urmare, cresterea este una abrupta.

Explicit, la baza acestei cresteri stau doi factori reali si relevanti.

Vorbim despre:

- Masurile de izolare impuse pentru a tine sub control virusul. Acestea au limitat gospodariile sa consume o parte importanta a cosului normal de cheltuieli. Rezultatul final a condus la economii neprevazute;

- Izbucnirea brusca a pandemiei a generat incertitudini cu privire la veniturile viitoare. Este vorba despre: riscul de somaj, ce a determinat economii asumate, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara, in raportul de miercuri, 23 septembrie 2020.

Asadar, motivul evident al economiilor consta in lipsa ofertei largi de a cheltui, pusa la dispozitie de catre comercianti.

Totusi, exista si vesti bune: este preconizata o revenire care se poate traduce in modificarea comportamentului consumatorului. Un exemplu relevant in acest sens il reprezinta achizitia de biciclete, a echipamentelor pentru munca de acasa etc.

Tot aici, studiul efectuat de catre Comisia Europeana reflecta ca in urmatoarele 12 luni gospodariile vor cheltui mai putin decat la inceputul anului 2020, in ciuda economiilor acumulate, mai este subliniat in raportul ASF.

*Cititi aici raportul integral emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani