Grid star
business capital

SE VAND TITLURI DE STAT – Ministerul Finantelor ofera dobanzi mai mari pentru o anumita categorie de romani. Castigurile nu sunt impozabile

Dobanzi mai mari oferite la titlurile de stat pentru cei care doneaza sange. Iar veniturile obtinute nu sunt impozabile. Incepand de luni, 27 noiembrie 2023, persoanele fizice cu varsta peste 18 ani pot subscrie in titlurile de stat FIDELIS emise de ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) denominate in lei si in euro. Perioada de desfasurare a acestei editii este 27 noiembrie – 15 decembrie.

Potrivit ministrului de Finante, Marcel Bolos, titlurile de stat sunt garantate integral de catre stat atat din punct de vedere al capitalului, cat si al dobanzii aferente, iar romanii au investit din 2020 si pana in prezent peste 22 miliarde lei.

Transa dedicata donatorilor de sange se va aplica pentru titlurile de stat emise in lei, cu scadenta la un an, avand o dobanda de 7,10%, mai mare cu 1% fata de transa uzuala de 1 an. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scaderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de conditiile noii emisiuni persoanele care fac dovada donarii de sange incepand cu 1 ianuarie 2023.

In afara de transa speciala, editia FIDELIS care debuteaza pe 27 noiembrie va contine si emisiunile uzuale, respectiv titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,10% si respectiv 7,25%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 4,00%, respectiv 5,50%. Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Comision zero

In procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

Detinatorii de titluri de stat FIDELIS lansate in cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadenta pot reinvesti disponibilitatile neridicate la scadenta, prin subscrierea in cadrul acestei noi emisiuni.

De asemenea, exista posibilitatea de a vinde titlurile inainte de scadenta, primind dobanda aferenta perioadei de detinere.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani