Grid star
eveniment

RUSIA A ATACAT UCRAINA – Vladimir Putin a anuntat joi dimineata actiunea militara. Atacuri de artilerie, aeriene si de pe mare

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat, joi dimineata,24 februarie 2022,  o operatiune militara speciala in Donabs. Imediat dupa anuntul sau, mai multe explozii au inceput sa se auda in orasele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum si in estul tarii. Potrivit digi 24, operatiunea militara a Rusiei este una complexa, cu atacuri de artilerie, aeriene si de pe mare.

Ministerul de Interne ucrainean afirma ca la nivel national ar fi sute de raniti in urma atacurilor, potrivit CNN. Un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat, potrivit antena 3, ca "invazia Rusiei a inceput”, cu "lovituri de rachete asupra Kievului”.

Presedintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineata, in jur de ora 5.30 (4.30 ora Romaniei), in care a declarat ca „toate analizele arata ca confruntarea Rusiei cu aceste forte este de neevitat”. Romania avertizeaza impotriva oricarei actiuni ostile la adresa membrilor comunitatii romane din Ucraina, anunta Klaus Iohannis.

Iata declaratiile presedintelui rus:

-URSS a facut eforturi enorme sa evite razboiul

-Am reusit sa distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni

-Nu vom mai permite asa ceva

-Cei care ne numesc dusmani au multi bani si posibilitati, si stim asta, si stim posibilitatile noastre de a rezista acestor impertinente;

-Din punct de vedere militar, Rusia moderna, chiar dupa destramarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare.

-Nu trebuie sa uite nimeni ca in cazul unui atac direct la adresa noastra, agresorul va fi distrus si doborat.

-Acum, cu extinderea NATO in est, situatia pentru tara noasta este periculoasa.

-Mai mult, NATO vor sa se extinda si mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se intampla.

Extinderea infrastructurii spre est si acapararea militara Ucrainei...

-Politica SUA este retinerea Rusiei, pentru noi este o intrebare legata de viata si moarte. Este linia rosie despre care am vorbit.

-Au trecut linia rosie.

-Am luat decizia pentru o operatiune militara.

-Actiunile noastre sunt autoaparare de la amenintarile la adresa noastra.

-Trebuie sa ma adresez catre militarii ucraineni.

-Dragi tovarasi,

-Parintii vostri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum sa ascultati odinile Kievului.

-Va cer sa depuneti armele si sa plecati acasa.

-Toti cei care vor face asta vor fi lasati sa plece.

-Cateva cuvinte pentru cei care vor fi sedusi sa se implice.

-Trebuie sa stiti ca raspunsul Rusiei va fi imediat.

-Si va duce la asemenea consecinte cu care nu v-ati mai confruntat.

-Sper ca am fost auzit.

-Dragi rusi, natiunea se tine pe cultura, experienta si capacitatea de a aduna toate fortele pentru a merge inainte.

-Noi stim ca adevarata putere este in adevar, care este de partea noastra.

-Sunt convins ca ofiterii rusi isi vor indeplini cu daruire datoria.

-Stiu ca lumea economica si politica este de partea noastra.

-Asta insemna ca obiectivele propuse vor fi atinse.

-Cred in sustinerea dumneavoastra.

-In puterea pe care ne-o da dragostea pentru patrie.

Premierul Ciuca condamna invazia

Premierul Nicolae Ciuca condamna invadarea de catre Federatia Rusa a teritoriului Ucrainei, care reprezinta un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului international, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Noua Europa, Carta Securitatii Europene si celelalte documente care definesc actuala arhitectura europeana de securitate, anunta joi domineata Guvernul Romaniei:

"In numele Guvernului Romaniei, premierul Nicolae Ciuca exprima solidaritatea cu Guvernul Ucrainei si reitereaza sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale statului vecin.

Actiunea Federatiei Rusiei nu este doar o incalcare grava a principiilor dreptului international, ci reprezinta si o incalcare flagranta a rolului sau de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce actioneaza ca garant al pacii si securitatii in lume, precum si a angajamentelor asumate ca membru al comunitatii internationale. Recurgerea la forta nu poate fi justificata in nicio alta circumstanta decat cele explicit si limitativ mentionate in Carta ONU.

Romania este in contact permanent cu aliatii si partenerii sai, atat in cadrul NATO, UE si al altor formate, precum si la nivel bilateral, si este pregatita sa ia toate masurile care se impun ca reactie la aceasta agresiune armata, pentru protejarea securitatii intregii regiuni. De asemenea, va fi prioritara protejarea cetatenilor romani aflati pe teritoriul ucrainean si asigurarea drepturilor si intereselor membrilor comunitatii romane din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca adreseaza tuturor cetatenilor Romaniei un apel la calm si subliniaza ca Romania, ca stat membru NATO, se bucura de toate garantiile de securitate si de intreaga solidaritate aliata care decurg din acest statut.

Guvernul Romaniei si institutiile cu atributii in domeniu vor aplica, la nivel interinstitutional, toate masurile pentru a gestiona in mod adecvat implicatiile acestei situatii, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migratiei necontrolate".

Klaus Iohannis a luat pozitie

Presedintele Klaus Iohannis condamna agresiunea armata a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, anunta Administratia Prezidentiala. Potrivit presedintelui, aceasta conduita, care urmeaza recunoasterii ilegale de catre Federatia Rusa a “independentei” autoproclamatelor republici separatiste din Donetk si Luhansk, parti componente ale Ucrainei, reprezinta o noua incalcare flagranta a principiilor de drept international, in mod special a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilitatii frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea fortei in relatiile internationale.

Romania, alaturi de intreaga comunitate internationala democratica, respinge hotarat un astfel de comportament iresponsabil care submineaza fundamentul relatiilor internationale si insasi ordinea actuala de drept international:

“In mod regretabil, in ciuda eforturilor intense la nivel european si euroatlantic de dezescaladare a situatiei, Federatia Rusa, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al pacii si securitatii mondiale, a ales calea folosirii fortei armate, in contradictie manifesta cu dispozitiile Cartei ONU.

Federatia Rusa a dovedit inca o data ca nu este interesata de oferta de dialog constructiv si responsabil avansata de comunitatea europeana si euroatlantica, ci a urmarit constant si intentionat confruntarea si impunerea prin forta a pretentiilor sale, subsumate logicii desuete a asa-ziselor sfere de influenta.

Romania atrage atentia ca Federatia Rusa trebuie sa suporte consecintele acestui act profund ilegal. In coordonare deplina cu aliatii si partenerii sai din cadrul NATO si UE, Romania va impune masuri ferme si substantiale de raspuns.

Presedintele Klaus Iohannis exprima solidaritatea deplina cu Ucraina si cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federatiei Ruse si reafirma sprijinul deplin al Romaniei pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei. Presedintele Romaniei solicita oprirea imediata, integrala si neconditionata a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor fortelor ruse din Ucraina si incetarea oricaror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, seful statului roman face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieti omenesti si afectarea in orice fel a sigurantei civililor. Romania este gata sa ofere asistenta umanitara Ucrainei. In acelasi timp, Romania avertizeaza impotriva oricarei actiuni ostile la adresa membrilor comunitatii romane din Ucraina si este gata sa acorde sprijinul necesar.

Totodata, Presedintele Klaus Iohannis asigura toti cetatenii romani de pe teritoriul Ucrainei ca Romania, inclusiv prin misiunile sale diplomatice si consulare, este pregatita sa ofere asistenta consulara necesara. Niciun cetatean al Romaniei nu are motiv sa se teama. Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca cetatenii Romaniei, ca stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, beneficiaza pe deplin de cele mai ample garantii de securitate din istoria sa".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani