Grid star
eveniment

SALARIUL MINIM: SINDICATE VS PATRONATE - Iata motivul pentru care nu s-a dorit cresterea: "Mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice” (Document)

Salariul minim brut a crescut de la 1 octombrie 2023 de la 3.000 lei la 3.300 lei in urma deciziei Guvernului, insa nu toata lumea a fost de acord. Sindicatele au spus da, insa s-au opus patronatele.

Reprezentantii patronatelor au votat in cadrul Consiliului Economic si Social pentru avizarea nefavorabila a proiectului de act normativ. S-a invocat faptul ca majorarea propusa de Guvern nu poate fi implementata intr-un timp atat de scurt:

"Companiile au bugetele de salarii pentru 2023 stabilite pe baza negocierilor purtate anul trecut. In acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate,mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibilitatea este deja extrem de scazuta din cauza lipsei de transparenta cu care au fost tratate modificarile fiscale pregatite”.

Rata inflatiei

S-a mai invocat ca la inceputul anului salariul minim a crescut peste rata inflatiei, "si nu exista niciun motiv sa credem ca acest lucru nu se va intampla si anul viitor”. Potrivit pozitiei patronatelor, este nevoie de timp si de discutii serioase in formula tripartita, o hotarare de Guvern intempestiva nefiind sub nicio forma o varianta acceptabila de interventie.

"In plus, asa cum insusi Guvernul a precizat intr-un punct de vedere emis anul trecut referitor la o propunere de modificare a Codului Muncii, Romania trebuie, conform PNRR, sa implementeze un mecanism obiectiv pe baza caruia sa fie stabilit salariul minim brut pe tara. Acest nou mecanism trebuie gandit in linie cu orientarile din actualul proiect de Directiva pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor

Membre. Elaborarea acestui mecanism trebuie sa aduca predictibilitate si claritate, principii nerespectate in acest moment de Guvernul Romaniei”.

Masura benefica pentru angajati

Patronatele recunosc ca marirea salariului ar fi benefica pentru cei 1.867.588 de salariati, insa sunt nemultumite ca nu s-a luat in calcul efectul pe care acest demers il poate avea asupra angajatorilor, motivand ca bugetele acestora vor fi bulversate, existand si alte efecte negative:

-cresterea intempestiva a cheltuielilor, scaderea productivitatii si a rentabilitatii la nivel de firma.

"Tinand cont de aceste aspecte, exista riscul, mai ales in contextul in care majoritatea angajatorilor care platesc astfel de salarii sunt IMM-uri, sa creasca riscul de insolventa si chiar faliment, ceea ce ar reprezenta exact opusul scopului enuntat de initiator. Majorarea salariului minim brut pe tara ar trebui sa fie operata de la 1 ianuarie 2024, nu de la 1 octombrie 2023. Chiar si asa, predictibilitatea acestor masuri este extrem de scazuta si mediul de afaceri este afectat”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani