Grid star
eveniment

BANI PENTRU AGRICULTURA – Valoarea ajutorului de stat este de 300 milioane de lei

Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat sub forma de grant acordat producatorilor agricoli pentru unele culturi agricole infiintate in primavara anului 2022 si afectate de seceta pedologica din perioada martie - septembrie 2022.

Banii se acorda pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologica in grade de peste 30% pana la 100%, conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor:

a) porumb;

b) floarea - soarelui;

c) soia;

d) mazare.

Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi agricole, peste 148.000 de fermieri au fost afectati de seceta pedologica, iar o suprafata cultivata de peste 1.110.000 hectare a fost calamitata in diferite grade de afectare, din care peste 705.000 hectare cu porumb, peste 360.000 hectare cu floarea – soarelui, peste 47.300 hectare cu soia si peste 8.100 hectare cu mazare.

Suma necesara aplicarii schemei este de 300.000.000 lei si se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este in cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Beneficiarii

Daca procentul de calamitare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este de peste 30% si pana la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminueaza corespunzator.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt:

a) producatori agricoli persoane fizice;

b) producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;

c) producatori agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Sumele se platesc pana la data de 31 decembrie 2023, iar directiile pentru agricultura judetene reprezinta autoritatea competenta responsabila cu implementarea schemei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani