Grid star
eveniment

SALARIUL MINIM BRUT – Iata cati lei se castiga pe ora in Romania. Ce obligatii au angajatorii

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in media de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora, anunta Inspectoratul Teritorial de Munca Caras-Severin.

ITM precizeaza ca angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara, si ca este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Iata anuntul ITM Caras-Severin:

Aducem la cunostinta faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in media de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora, dispozitii reglementate prin Hotararea nr. 1071/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 5 octombrie 2021.

Reamintim faptul ca angajatorul: - nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara; - este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara; Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului. Facem precizarea conform careia angajatorii care nu respecta dispozitiile legale privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, pot fi sanctionati de catre inspectorii de munca cu amenda cuprinsa intre 300 si 2.000 lei”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani