Grid star
criptomonede

„SCHELETELE” DIN ECONOMIA CHINEI ADUC PANICA PE PIATA CRIPTO – Criptomoneda care ar putea fi aruncata in aer de intrarea in incapacitate de plata a dezvoltatorului chinez Evergrande

Piata cripto se prabuseste accelerat, in tandem cu pietele traditionale, pe fondul ingrijorarii crescande la nivel global ca Beijingul va permite ca dezvoltatorul imobiliar China Evergrande Group sa intre in incapacitate de plata, scrie Wall Street Journal. Bitcoin a pierdut 10% din valoare in mai putin de 24 de ore, ajungand sa se tranzactioneze marti, 21 septembrie, in jurul valorii de 43.000 de dolari. Toate activele criptografice se depreciaza la inceputul saptamanii, pe masura ce panica se raspandeste pe bursele clasice.

Povara datoriei Evergande este cea mai mare, in raport cu orice companie de administrare sau dezvoltare imobiliara tranzactionata public din lume, potrivit wsj.com. Unii investitori se tem ca un esec al lui Evergrande ar putea avea efecte negative in toata China, a doua cea mai mare economie din lume, antrenand prabusirea actiunilor a sute de companii.

O datorie de 300 miliarde dolari declanseaza panica pe pietele traditionale

Compania imobiliara, care se lupta sa-si gestioneze datoria de 300 de miliarde de dolari, ar fi trebuit sa plateasca luni dobanzile pentru unele imprumuturi bancare, potrivit Bloomberg. Evergrande nu a raspuns unei cereri din partea CNN Business pentru comentarii cu privire la aceste plati.

Mai mult decat atat, intrarea in incapacitate de plata a Evergrande ar putea avea impact asupra Tether, o criptomoneda care joaca un rol cheie in ecosistemul monedelor digitale, spun unii analisti. Tether este o asa-numita „stablecoin” legata de dolarul SUA, cu o capitalizare de piata de aproximativ 71 de miliarde de dolari potrivit theblockcrypto.com, un portal de stiri si analize de piata in domeniul criptomonedelor. Activul cripto este frecvent utilizat de comercianti pentru a stoca valoare sau pentru a schimba activele intre burse.

Criptomoneda stabila Teher, direct legata de „gaura neagra” de 300 miliarde dolari

Saptamana trecuta, compania din spatele Tether a declarat ca nu detine datorii sau valori mobiliare la Evergrande. Stablecoin-ul si-a pastrat valoarea de 1 USD in timpul vanzarii, semnaland ca este inca de incredere de piata. Dar situatia criptomonedei ar putea fi inca afectata daca situatia din China se inrautateste, a spus Noelle Acheson, sef al perspectivelor de piata la Genesis Trading, potrivit edition.cnn.com

Daca Evergrande se prabuseste, este foarte probabil sa declanseze alte prabusiri, care ar putea afecta o parte din hartia comerciala pe care o detine Tether”, a spus ea. „Aceasta ar fi o veste proasta nu doar pentru stabilitatea pietei, ci pentru increderea din piata”.

Piata cripto intra in declin pe fondul ingrijorarilor cu privire la reglementarile anuntate de SUA

In tandem cu pietele traditionale, piata cripto a intrat de luni, 20 septembrie „pe rosu”, cu Ether in scadere cu 7,5% pana la circa 3.000 dolari, la fel ca si actiunile cripto adiacente. Companiile Coinbase si Microstrategy au pierdut 3,5%, respectiv 4% din valoare, in timp ce Square a scazut cu 2%. Si companiile cu activitate de minare cripto au fost afectate: Riot Blockchain a scazut cu 6%, iar Marathon Digital a scazut cu 5%, scrie cnbc.com.

Trendul descendent al pietei cripto a continuat si marti, 21 septembrie, in tandem cu pietele traditionale, care au debutat din nou „pe rosu”. S&P 500 a scazut cu 1,7%, ca urmare a scaderii indicilor la nivel global.

Investitorii sunt cu ochii pe sedinta Bancii Centrale a SUA din aceasta saptamana

Aceast exit al investitorilor din active de risc, (n.r. asa cum sunt percepute si criptomonedele) este continuarea unui model bine stabilit, in care comerciantii renunta la activele lor mai riscante pe fondul turbulentelor din piata, pana cand pietele se calmeaza si se simt mai confortabil sa revina in pozitii mai riscante”, a declarat Leah CEO-ul Valkyrie Investments Wald a declarat pentru cnbc.com.

Jim Paulsen, strateg sef de investitii la Leuthold Group, a spus ca, desi Bitcoin tinde sa scada in tandem cu pietele clasice, asta nu inseamna ca are vreo corelatie cu actiunile si a spus mai departe ca corelatia este „practic zero”.

Asta nu inseamna ca Bitcoin nu se poate prabusi in tandem cu actiunile traditionale - si sunt de acord ca de multe ori se intampla acest lucru - dar cred ca scade dintr-un motiv de actiuni”, a spus el pentru CNBC. „Din punctul meu de vedere este un activ foarte diversificat fata de majoritatea celorlalte active din portofoliu... Exista o diferenta intre refugiu sigur si diversificare ".

Paulsen a adaugat ca o parte din motivul pentru care Bitcoin a fost considerat un refugiu sigur are legatura cu caracterizarea sa ca moneda, care a facut parte din viziunea initiala pentru aceasta, asa cum este scrisa in cartea alba originala a Bitcoin.

Deoarece a fost caracterizat ca moneda, este privit ca un refugiu sigur, pentru ca dolarul este un refugiu sigur in care va refugiati in perioadele de risc ”, a spus el.

Investitorii se concentreaza, de asemenea, in accest moment, asupra Rezervei Federale si asupra faptului ca aceasta va semnala disponibilitatea sa de a incepe sa elimine stimulii monetari din economie. Banca centrala a Statelor Unite ale Americii isi va incepe sedinta de doua zile marti, 21 septembrie.

Tom Lee, de la Fundstrat, a declarat ca tendinta de vanzare din piete, inclusiv din pietele cripto, arata cat de mult investitorii au ajuns sa aprecieze lichiditatea de 24 de ore de la inceputul „erei Covid”.

Atat institutiile, cat si persoanele fizice sunt mai dispuse sa mearga catre numerar, deoarece exista mai putine frictiuni in ceea ce priveste lichidarea. Vanzarea de Bitcoin in aceasta perioada turbulenta pe pietele traditionale este interesanta pentru mine, deoarece banuiesc ca are mult de-a face cu riscul in Asia, unde investitorii axati pe economii au tendinta de a-si pune banii in proprietatati imobiliare si in criptomonede mai mult decat actiuni”, a explicat Lee luni la CNBC. „Nu cred ca declinul bitcoin de astazi este de fapt foarte nefast, dar iti arata ca oamenii apreciaza cu adevarat lichiditatea”.

Consiliul de Supraveghere a Stabilitatii Financiare din SUA ar putea reglementa sever piata cripto

Bitcoin s-a tranzactionat peste 50.000 USD la inceputul acestei luni, depasind un nivel cheie de rezistenta psihologica pentru comercianti. Acum, insa, criptomoneda se afla sub media mobila de 505 zile de 46.514 dolari, pe care analistii si comerciantii o considera un indicator cheie pentru a obtine o idee asupra tendintei Bitcoin pe termen mediu.

Declinul criptografic apare, de asemenea, pe masura ce se intensifica incertitudinea cu privire la reglementarea criptomonedelor stablecoin. Consiliul de Supraveghere a Stabilitatii Financiare din SUA le-ar putea considera ca fiind riscante din punct de vedere sistemic, a relatat The New York Times in weekend.

Grupul de lucru al presedintelui american pentru pietele financiare elaboreaza un raport privind criptomonedele stabile (stablecoins), iar FED este in pragul de a lansa un raport despre monedele digitale ale bancii centrale (CBDC) in aceasta luna, care ar putea fi o lovitura pentru stablecoins.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani