Grid star
eveniment

SE CERE PLAFONAREA SALARIILOR BUGETARILOR – Proiect de lege: "Venitul lunar a fost de 10 ori mai mare decat al Presedintelui Romaniei, si chiar mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna (Document)

Proiect de lege depus in Senat de USR pentru plafonarea salariilor bugetarilor la nivelul remuneratiei presedintelui Romaniei. Initiatorii sustin ca unii bugetari incaseaza mai multi bani decat seful statului, si il depasesc la salariu pe presedintele SUA.

Potrivit initiatorilor, in prezent numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile. Se arata ca acest lucru se intampla de ani de zile si ajunge sa duca salariile la nivele astronomice in unele institutii ale statului, iar, totodata, multe functii sunt salarizate din fonduri publice la nivele chiar si peste alte tari.

Joe Biden, batut la portofel

"Salarii astronomice sunt si la ANRE, de 12.000 de euro pe luna. Aceeasi este situatia si in institutele nationale de cercetare dezvoltare, unde venitul directorului general pentru INCD IFIN-HH a atins inclusiv un maxim de 17.300 EUR/luna in 2019, in timp ce directorul general pentru INCD Urban Incerc a avut un venit din functie de pana la 13.000 EUR/luna, iar in INCD Geoecomar pana la 10.600 EUR/luna. La institutul in silvicultura ICAS, venitul lunar in 2019 a fost de 10 ori mai mare decat al Presedintelui Romaniei, si chiar mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna”, se arata in expunerea de motive.

Sporurile

Conform informatiilor centralizate de Ministerul Muncii, in sectorul public exista peste 50 de sporuri diferite, de la spor pentru conditii de stres, suprasolicitare neuropsihlca, munca in ture, pastrarea confidentialitatii, praf, antena, izolare, doctorat, fonduri europene, fonduri PNRR, etc. Aceasta situatie deschide usa unei salarizarii neunitare si preferentiale in baza unei Legi a salarizarii unice in sectorul bugetar, dar si unei lipse de transparenta si umflari artificiale ale veniturilor unor persoane, sustin initiatorii legii.

Diminuarea discrepantelor salariale

Astfel, initiativa legislativa vine sa plafoneze veniturile salariale din sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei:

"Plafonarea salariilor in sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei va asigura o mai mare echitate si justitie sociala. Acest demers va contribui la diminuarea discrepantelor salariale intre functionarii publici, garantand astfel un tratament corect si echitabil pentru toti angajatii statului”.

Iata expunerea de motive:

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani