Grid star
eveniment

SE CERE SUSPENDAREA IMPORTURILOR DE CEREALE DIN UCRAINA – Ministrul Antreprenoriatului, acuzat ca a fugit de responsabilitate si a lipsit de la intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene

PSD solicita ca la nivelul Guvernului Romaniei sa se elaboreze in regim de urgenta un act normativ pentru suspendarea temporara a importurilor de cereale din Ucraina. Cererea survine dupa ce fermierii romani au anuntat ca se confrunta cu mari dificultati din cauza fluxului de cereale ucrainene.

In acest sens, ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Daniel Cadariu, care gestioneaza politica de comert a Romaniei, trebuie sa colaboreze cumMinisterul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care sa fie adoptat in cazul in care problema nu va fi solutionata in timp util la nivelul Comisiei Europene.

PSD subliniaza ca aceasta masura ar fi putut fi discutata in cadrul intrevederii de miercuri a ministrilor de comert din UE cu vicepresedintele CE care gestioneaza acest domeniu, la care au participat si ministrii agriculturii, "daca domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are in domeniul comertului exterior si nu ar fi lipsit de la intalnire”.

PSD considera ca pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o solutie comuna, agreata la nivelul Uniunii Europene. In acest sens, social-democratii saluta propunerea vice-presedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca sefii guvernelor din cele cinci state afectate sa adopte o pozitie comuna prin care sa se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri.

Reactia celorlate state

"Daca insa aceasta pozitie comuna nu se va contura intr-un interval rezonabil, situatia Romaniei va deveni deosebit de grava in contextul in care celelalte state din regiune au luat deja masuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul Romaniei va fi nevoit sa adopte masura suspendarii importurilor pana cand Comisia Europeana va furniza un raspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.

Totodata PSD subliniaza ca, dintre toate statele UE, Romania a sprijinit cel mai mult Ucraina in privinta exporturilor de cereale. Peste jumatate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul tarii noastre, iar Romania trebuie sa mentina acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene catre statele terte”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani