Grid star
eveniment

SE PREGATESTE FRAUDA ELECTORALA – Exclusiv: apel disperat catre Biroul Electoral Central (Document)

Lumea Banilor va prezinta in exclusivitate un apel disperat lansat catre Biroul Electoral Central de catre un ONG care avertizeaza ca se pregateste o frauda electorala.

Este vorba despre Fundatia Millennium for Human Rights, condusa de Daniel Sorin Radu (foto). ONG-ul sustine ca schema de fraudare consta in felul urmator: mai multi membri ai sectiilor de votare vor ascunde in buzunare amprente de stampile, inscriptionate „TATOV”, la fel ca stampilele uzuale de vot (astfel incat urma lasata sa fie „VOTAT”). Ei bine, la numaratoarea buletinelor, membrii respectivi, purtand manusi negre, vor atinge din cand in cand amprentele de stampile, apoi, cu degetele pline de tusul lor cu cuvantul „VOTAT”, vor atinge unele buletine de vot, anulandu-le astfel. Manevra va fi pusa in aplicare in localitatile unde distanta dintre candidati este suficient de mica pentru ca fraudele sa nu bata la ochi, sustine organizatia non-guvernamentala.

Situatia poate fi evitata in cazul in care BEC va emite un ordin prin care sa le interzica membrilor comisiilor electorale de a purta manusi negre, conchide fundatia.

Redam intreaga sesizare a ONG-ului catre BEC (vezi facsimil):

Subscrisa, Fundatia Millennium for Human Rights, inregistrata in Registrul asociatiilor si fundatiilor la pozitia nr. 3021/B/2001, CIF 13104461, cu sediul in Strada Dealului, nr. 6, Bloc F10, Sc. 1, Ap. 6, Sector 6, Bucuresti, e-mail millenniumforhumanrights@yahoo.com, reprezentata legal prin dl. Radu Sorin Daniel,

Va aducem la cunostinta ca am fost informati despre modalitatea de fraudare a alegerilor locale ce vor avea loc in data de 27.09.2020 prin utilizarea de manusi de unica folosinta de culoare neagra de catre membrii sectiilor de votare – 'metoda manusii negre'.

Astfel, unul sau mai multi membri ai sectillor de votare (in functie de aliantele electorale declarate sau nedeclarate, dar existente in fapt la nivelul unei unitati adrninistrativ-teritoriale) vor fi dotati nelegal si cu amprente ale stampilelor de vot (scrise invers, in loc de 'VOTAT' fiind scris 'TATOV'), amprente pe care le vor ascunde intr-un buzunar. La momentul numaratorii voturilor exprimate, respectivul membru al sectiei de votare care va deschide buletinul de vot, in functie de votui exprimat, va utiliza in mod fraudulos amprenta stampilei de vot pe care o detine in buzunar si pe care este aplicat tus, prin introducerea mainii sau a unui deget in buzunar si, ulterior, prin amprentarea buletinului de vot, astfel incat sa se anuleze respectivul buletin de vot. Deoarece culoarea manusii de unica folosinta utilizate este neagra, ceilaiti membri ai sectiei de vot nu vor putea distinge faptul ca unul dintre degetele manusii va avea amprenta stampilei de vot.

De asemenea, mai poate exista si urmatoarea varianta: unul dintre membrii sectiei de votare va avea pe degetul mare de la manusa (neagra) lipita amprenta (falsa) a stampilei de vot, modalitatea de fraudare fiind similara cu cea descrisa mai sus.

Prin aceasta modalitate, se vor frauda alegerile locale in foarte multe unitati teritorial-administrative, unde diferenta de voturi intre candidati este mica, iar daca s-ar proceda in acest mod doar pe maxim 10 buletine de vot in fiecare sectie de votare, exista riscul deturnarii rezultatului alegerilor.

Pentru evitarea acestor modalitati de fraudare a rezultatului scrutinului electoral – 'metoda manusii negre' –, va rugam insistent sa luati masurile care se impun si, daca veti considera necesar, sa emiteti actele normative necesare pentru interzicerea utilizarii manusilor de culoare neagra de catre membrii sectiilor de votare, atat la alegerile locale, cat si la urmatoarele alegeri”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani