Grid star
eveniment

SE SCHIMBA PROCEDURA PENTRU INCHIRIEREA PLAJELOR - Iata cum se desfasoara licitatiile. Sezonul estival incepe in 1 mai

Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind procedura de inchiriere a suprafetelor de plaja cu destinatie turistica ale Marii Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Astfel, perioada de licitatie si incheiere a contractelor de inchiriere a plajelor turistice de pe litoral, care in prezent insumeaza cel putin 55 de zile, se va reduce la jumatate, Actul normativ prevede o serie de reglementari considerate optime pentru a putea fi desfasurate in timp util licitatiile privind inchirierea plajelor, realizandu-se organizarea corespunzatoare a activitatilor specifice sezonului estival si imbunatatirea conditiilor de desfasurare a activitatilor turistice si de agrement.

Contracte pe doi ani

Astfel, se vor reduce termenele de desfasurare a licitatiilor, dar si numarul de oferte maxim admisibile in prezenta carora poate fi adjudecata licitatia (de la 2 oferte la una). De asemenea, se stabileste termenul contractului de inchiriere la 2 ani (sezoanele estivale 2023-2024 - termen minim necesar obtinerii noului PUZ) si va exista posibilitatea analizarii ofertelor de inchiriere de catre mai multe Comisii, organizate la nivelul Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR).

Iata anuntul ministerului Mediului:

"Executivul a aprobat la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta de Urgenta privind procedura de inchiriere a suprafetelor de plaja cu destinatie turistica ale Marii Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024. Prin acest OUG au fost prevazute reglementari considerate optime pentru a putea fi desfasurate in timp util licitatiile privind inchirierea plajelor. De asemenea, acest act normativ va reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic si al activitatilor de turism pe litoralul Marii Negre, realizandu-se organizarea corespunzatoare a activitatilor specifice sezonului estival si imbunatatirea conditiilor de desfasurare a activitatilor turistice si de agrement.

200 contracte au incetat

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin ANAR, asigura administrarea in bune conditii si exploatarea optima a suprafetelor de plaja turistica de la Marea Neagra, susceptibile de inchiriere, precum si indeplinirea conditiilor privind realizarea functiei turistice a acestor bunuri apartinand domeniului public al statului. Tinand cont ca in anul 2022 aproximativ 200 de contracte de inchiriere a plajei au incetat prin ajungerea la termen si, in acelasi timp, o serie de lucrari privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se afla in curs de finalizare, drept pentru care loturile de inchiriat au suferit modificari prin cuprinderea acestor suprafete noi, este necesara reglementarea conditiilor de inchiriere, in raport de inceperea sezonului estival.

Procedura

‘Ordonanta de urgenta reglementeaza organizarea licitatiilor si derularea contractelor de inchiriere tinand cont ca de la 1 mai incepe sezonul estival. Astfel, se vor reduce termenele de desfasurare a licitatiilor, dar si a numarului de oferte maxim admisibile in prezenta carora poate fi adjudecata licitatia (de la 2 oferte la una). De asemenea, se stabileste termenul contractului de inchiriere la 2 ani (sezoanele estivale 2023-2024 - termen minim necesar obtinerii noului PUZ) si va exista posibilitatea analizarii ofertelor de inchiriere de catre mai multe Comisii, organizate la nivelul ANAR. Toate aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumatate a perioadei de licitatie si incheiere a contractelor, in prezent perioada insumand cel putin 55 de zile', a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Maxima celeritate

Ordonanta de Urgenta va asigura un numar minim de conditii necesare desfasurarii, in conditii de maxima celeritate, a licitatiilor, reducand anumite termene, cu respectarea reglementarilor generale privind procedura de evaluare, de comunicare, de intocmire a documentatiei de atribuire si de stabilire a continutului si incheiere a contractului.

Reglementarea procedurii de inchiriere prin reducerea termenelor asigura posibilitatea atribuirii contractelor de inchiriere astfel incat operatorii economici sa aiba posibilitatea pregatirii la timp a suprafetelor de plaja pentru turism, tinand cont de faptul ca la 01.05.2023 incepe sezonul estival”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani