Grid star
analize

Sectorul IT trebuie sustinut

Sectorul IT trebuie sustinut in Romania. Pentru ca 100.000 de oameni produc 6% din PIB-ul Romaniei.

Din pacate am citit un interviu al ministrului Marcel Bolos care spunea ca: "Va dati seama ca nu toata lumea cunoaste domeniul IT si nu toata lumea are competenta de domeniul IT".

Consecinta acestui lucru este ca cele 400 de milioane de euro prevazute in PNRR pentru fondurile de risc care ar trebui sa finanteze Start Up-urile in tehnologie vor lua o alta destinatie. Cel mai probabil sprijinirea sectorului HoReCa.

Faptul ca nu intelegem potentialul de dezvoltare al unui sector nu trebuie sa duca la decizii gresite.

Sectorul IT din Romania are cel mai mare potential de dezvoltare. Povestile de succes ale BitDefender, UiPath, FintechOS sunt doar cateva exemple. Transformarea profunda a sectorului presupune ca cei peste 100.000 de IT-isti cu potential creativ sa treaca de la prestarea de servicii pentru diverse companii multinationale, in afaceri cu proprietate intelectuala pentru produsele dezvoltate in Romania.

Cum se face acest lucru? Simplu, crezand in potentialul si creativitatea antreprenorilor romani.

Start Up-urile in tehnologie au un specific, se dezvolta intr-un ritm accelerat, dar putine rezista pe piata, competitia fiind foarte mare. Insa, cele care reusesc pot deveni unicorn (capital de peste 1 miliard de dolari) cum este UiPath. Etapa de accelerare presupune investitii din fonduri de risc. De aceea, necesitatea mentinerii celor 400 de milioane de euro din PNRR pentru finantarea acestor fonduri.

Riscul este minimalizat pentru ca finantarea se face in runde, adica cu pasi mici. Companiile primesc de exemplu 50.000 de euro. Dupa o perioada de timp, cand rezultatele financiare si dezvoltarea proiectului tau permite mai primesti finantare de la investitori. Unii reusesc, altii nu, dar riscul de a pierde sume mari de banii este minim prin aceasta procedura.

Un model de buna practica a implicarii statului in finantarea Start Up-urilor este in Israel. Statul investeste cu grija in parteneriat public privat prin fonduri de risc, dar cand iese din actionariatul unui Start Up de succes incaseaza foarte multi bani. Statul Israel a incasat la buget peste 10 miliarde de dolari sprijinind prin mecanisme functionale ecosistemul Start Up-urilor doar din exit-uri, fara a socoti taxele si impozitele pe forta de munca sau profit.

Potentialul antreprenorilor romani este dovedit, ei trebuie sprijiniti pentru a reusi sa facem din Romania un hub IT, cu un ecosistem antreprenorial performant.

Insa, pentru aceasta trebuie sa fim curiosi, sa gasim modelele de succes si sa le aplicam. Simplul fapt ca nu intelegem un domeniu nu ne absolva de responsabilitatea de a sprijini dezvoltarea Romaniei, in special a sectoarelor cu mare potential.

sursa: facebook Stefan Radu Oprea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani