Grid star
analize

Cateva elemente de ingrijorare

Astazi au fost publicate datele INS cu privire la PIB Trimestrul II 2020 din care rezulta ca Romania inregistreaza o contractie de 3,9% pe primul semestru serie ajustata sezonier, respectiv 4,6% serie bruta.

PIB Trimestrul II inregistreaza o scadere de 10,5% (YoY) fata de acelasi trimestru al anului trecut incadrandu-se in media scaderilor din statele membre ale Uniuni Europene.

La prima vedere am putea spune ca asta a fost scaderea si ca de acum urmeaza cresterea.

Sunt insa cateva elemente de ingrijorare care ma conduc la o estimare rezervata pentru evolutia PIB Trimestrul III si acestea provin din perspectiva contractiei consumului la formarea PIB (o scadere de 8,1%) si la aportul foarte firav al investitiilor la formarea PIB

Investitiile contribuie doar cu 0,4% la formarea PIB, in contextul in care anul trecut contribuiau cu 3,7%.

Ce inseamna asta?

Ca desi am investitii publice mai mari cu 6 miliarde lei decat in aceeasi perioada a anului trecut, pierderea din investitiile private este de peste 9 ori mai mare.

Iar de aici incepe contextul de inflexibilitate si limitare.

Investitiile publice nu au flexibilitate si sunt limitate la resursele bugetare ceea ce se traduce direct in capacitatea lor de a produce valoare adaugata ulterioara.

In schimb, investitiile private au potential nelimitat si flexibilitate larga, fiind cele care produc valoare adaugata sustenabila pe termen mediu si lung.

Cand ele sunt in cadere libera nu poti sa fii decat rezervat si ingrijorat.

Singura solutie ar fi cea de atragere si favorizare a investitiilor private dar pentru asta, in afara unui cadrul fiscal predictibil trebuie sa oferi si o politica economica predictibila.

Ceea ce, in prezent, lipseste cu desavarsire.

Posibila crestere de taxe de anul viitor si lipsa unei strategii fiscal-bugetare adaptata la momentul actual indeparteaza sansele ca balanta sa se incline in favoarea investitiilor private in perioada imediat urmatoare.

Referitor la contractia consumului si aici lucrurile nu stau precum poate fi apreciat in mod aparent, respectiv o revenire spectaculoasa in trimestrele urmatoare.

Pentru ca a aparut ceea ce se numeste criza de incredere data de impredictibilitatea generata de evolutia epidemiei dar si de masurile economice neangrenate intr-un plan strategic de stimulare a cererii agregate.

In lumina datelor prezentate astazi de INS, estimarea pentru PIB trimestrul III este de contractie de -6,5% fata de trimestrul III 2019, iar contractia economica anuala va fi de 5,8%.

Evolutia va depinde foarte mult de revenirea formarii brute de capital fix.

Multumesc!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani