Grid star
analize

Romania ar trebui sa reactioneze urgent

Conform ICR, Delta Dunarii este cea mai bine pastrata delta din Europa si detine un triplu statut de protectie internationala:


(i) este Rezervatie a Biosferei, desemnata international de Comitetul UNESCO "Omul si Biosfera”,
(ii) Zona Umeda de Importanta Internationala, desemnata de Secretariatul Conventiei Ramsar, si
(iii) Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO.
Finalizarea lucrarilor de adancire a canalului Bastroe - lucrare pe care Ucraina o incearca de mult, cu zeci de ani inainte de razboi - ar putea duce la distrugerea acestei zone prin (partiala) desecare si la neutralizarea portului Sulina.
Nu doar ca Romania va fi afectata masiv economic, social si antropologic - Europa si intreaga lumea vor fi mai sarace sub raportul biodiversitatii, al ecologiei si al culturii. Sute de specii de animale si de plante indigene, unele unice in lume, vor putea disparea. Toate eforturile Romaniei de prezervare a acelei zone umede, care face parte din patrimoniul universal UNESCO, vor fi complet zadarnicite.
Romania, daca ar avea o reala societate civila si o clasa politica responsabila si cu coloana vertebrala, ar trebui sa reactioneze urgent, international si regional, inclusiv prin apel la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (aceeasi Curte care a solutionat si litigiul referitor la Insula Serpilor, prin cedarea acesteia catre Ucraina, in schimbul unei parti din platoul continental al insulei).
Curtea face parte din sistemul ONU si, deci, nu este ceva necunoscut Ucrainei sau UE. Este destinata litigiilor si medierii disputelor intre cele 193 de state membre ONU, inclusiv cele intre vecini. Curtea ar putea fi solicitata, printr-o procedura de urgenta, sa dispuna suspendarea lucrarilor efectuate semi-clandestin de partea ucraineana la canalul Bastroe, sub camuflajul eforturilor de razboi (eforturi la care si Romania este parte, dar despre care ucrainenii uita cam des).
Numai Statul roman poate declansa astfel de demersuri, dar societatea civila poate exercita o presiune pozitiva in acest sens.
Este o chestiune mult prea importanta si care se intinde pe secole de acum incolo ca sa fie expediata simplist pe „temeiul” suspiciunilor de putinism si rusofilie.

sursa: facebook Gheorghe Piperea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani