Grid star
banci

Semnal de alarma de la BNR: “Unele  IFN-uri radiate au continuat sa emita scrisori de garantie  prin incheierea de acte aditionale”

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) trage un semnal de alarma cu privire la emiterea unor scrisori de garantie. Astfel, unele  IFN-uri radiate din registrele bancii centrale au continuat sa emita scrisori de garantie ulterior radierii, prin incheierea de acte aditionale. Aceste modificarile nu sunt permise de cadrul legal.
Bnr mai arata ca unele IFN a caror activitate a fost suspendata au emis noi scrisori de garantie sau au incheiat acte aditionale la acestea, desi se aflau sub incidenta unei interdictii temporare privind desfasurarea de activitati specifice.

“In acest context, aratam ca entitatile mentionate nu mai detin dreptul de a desfasura activitati de creditare, inclusiv de a emite scrisori de garantie/incheia acte aditionale la acestea, decat in cadrul limitativ instituit de prevederile art. 71 din Legea nr. 93/2009. Potrivit acestei dispozitii, IFN-urile radiate sau cu activitatea suspendata pot continua derularea pana la scadenta a contractelor incheiate anterior radierii/suspendarii, fara a le modifica, decat in sensul prelungirii termenului de rambursare. Cu titlu de exemplu, nu sunt premise interventii precum: prelungirea termenului de valabilitate a garantiei, majorarea valorii garantate, adaugarea unor clauze suplimentare, altele decat in sensul prelungirii termenului de rambursare. Aceasta posibilitate legala nu instituie niciun fel de obligatie pentru solicitantul/beneficiarul unui instrument de garantare de a accepta in continuare garantia emisa de o societate care nu mai are calitatea de institutie financiara nebancara autorizata”, precizeaza institutia condusa de Isarescu.

Fapte penale

In ceea ce priveste emiterea de scrisori de garantie de catre institutii financiare nebancare constituite sub forma caselor de amanet, intrucat activitatea lor de creditare este limitata la cea prevazuta de art.14 alin.(1) lit.d) din Legea nr.93/2009, conform art.37 lit. c) din acelasi act normativ,  acestea nu au dreptul de a emite scrisori de garantie/isi asuma angajamente de garantare. 

“Intrucat legislatia administrata de institutia noastra nu vizeaza aspecte ce tin de reglementarea in materia achizitiilor publice sau de emiterea unor scrisori de garantie pentru participarea la si/sau incheierea unor contracte de achizitie publica, fara a aduce atingere competentelor altor autoritati, pentru evitarea unor situatii de neindeplinire a angajamentelor asumate prin scrisori de garantie, consideram utila verificarea prealabila a statutului juridic si a conformitatii legale a emitentilor, de catre potentialii solicitanti sau beneficiari ai respectivelor instrumente de garantare, cu luarea in considerare a tuturor cerintelor legale aplicabile. In mod distinct, mentionam ca banca centrala nu detine competente in ceea ce priveste relatiile contractuale dintre entitatile sau fostele entitati supravegheate si partenerii acestora. Solutionarea eventualelor litigii este de competenta instantelor judiciare, in situatia in care partile nu ajung la o intelegere pe cale amiabila. Subliniem faptul ca activitatea de emitere, fara drept, cu titlu profesional, a scrisorilor de garantie pe teritoriul Romaniei poate fi calificata ca intrand sub incidenta dispozitiilor penale”.

Informatii despre calitatea de institutie financiara nebancara radiata/avand activitatea de creditare suspendata sunt disponibile pe site-ul BNR.

 


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani