SONDAJ EUROCHAMBERS - Tensiunile geopolitice raman principalul motiv de ingrijorare pentru mediul de afaceri international, in 2024
04 March 2024 14:39 Lumea Banilor 990Global Economic Survey 2024 (GES2024), sondaj realizat de catre Asociatia Camerelor de Comert Europene (EUROCHAMBRES), la care a contribuit inclusiv Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), identifica, pentru anul in curs, principalele cauze de ingrijorare pentru comunitatea internationala de afaceri.
Acestea sunt tensiunile geopolitice, intreruperea lanturilor de aprovizionare, accesul la materii prime si securitatea energetica.
Iata comunicatul CCR:
“Global Economic Survey 2024 (GES2024), sondaj realizat de catre Asociatia Camerelor de Comert Europene (EUROCHAMBRES), la care a contribuit inclusiv Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), identifica, pentru anul in curs, principalele cauze de ingrijorare pentru comunitatea internationala de afaceri ca fiind: tensiunile geopolitice, intreruperea lanturilor de aprovizionare, accesul la materii
prime si securitatea energetica.
Sondajul se bazeaza pe raspunsurile organizatiilor de reprezentare a mediului de afaceri din state ale caror economii insumeaza aproximativ 70% din totalul Produsului Intern Brut (PIB) global.
Pentru al doilea an consecutiv, instabilitatea cauzata de tensiunile geopolitice continua sa cantareasca cel mai mult asupra perspectivelor economice globale, ca cea mai mare provocare pentru mediul de afaceri. Conflictele din Ucraina si Orientul Mijlociu dar si faptul ca 2024 este un an electoral pentru 76 de state au contribuit semnificativ in raspunsurile date de organizatiile participante la sondaj.
De asemenea, problemele lantului de aprovizionare au crescut de la a fi a patra cea mai importanta provocare anul trecut, la a doua cea mai mare provocare cu care se confrunta economia globala in 2024.
Referitor la prognozele de crestere, sondajul GES2024 indica faptul ca economiile dezvoltate, precum cele din Uniunea Europeana (UE), Statele Unite ale Americii (SUA) si Marea Britanie, vor avea o rata de crestere moderata, putin sub estimarile Fondului Monetar International (FMI). Astfel, pentru UE sondajul prognozeaza 1,25% crestere economica (fata de 1,4 FMI), pentru SUA 1,3% (fata de 1,5% FMI), iar pentru Marea
Britanie – 0,4% (fata de 0,6% FMI).
In schimb, statele apartinand Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est 5 (ASEAN 5), Turcia, statele din zona Golfului Persic si cele din regiunea Asia-Pacific, vor inregistra o crestere economica mai mare decat estimarile Fondului Monetar International (FMI).
De asemenea, studiul indica o crestere a fluxurilor de investitii straine directe (ISD), in SUA si China, in timp ce pentru Europa, se apreciaza ca nivelul acestora va ramane constant".
Rezultatele complete ale studiului pot fi accesate AICI