Statul cere bani de la romani pentru acoperirea deficitului de 60 miliarde lei
08 July 2024 14:02 Lumea Banilor 893Defictul bugetar a ajuns la 60 miliarde lei (aflati aici mai multe informatii), iar statul incearca sa faca rost de bani. Solutia gasita de catre Ministerul Finantelor: vanzarea de titluri de stat.
Romanii pot cumpara, incepand de luni, 8 iulie 2024, titluri de stat TEZAUR cu maturitati de 1 si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6% si, respectiv, 6,85%. Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
-Intre 08 iulie 2024 – 08 august 2024 online, numai de catre persoanele fizice care sunt inregistrate in SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitatilor Trezoreriei Statului. Operatiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectata, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului catre un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
-Intre 08 iulie 2024 – 09 august 2024 de la sediul unitatilor Trezoreriei Statului;
-Intre 08 iulie 2024 – 08 august 2024 in mediul urban si 08 iulie 2024 – 7 august 2024 in mediul rural, prin subunitatile postale ale Postei Romane.
Dobanda este anuala
Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in titluri de stat lansate de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile.
Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.