Grid star
eveniment

GUVERNUL RECUNOASTE: PENSIONARII AU TOATE SANSELE SA OBTINA BANII DUPA DECIZIA CCR – Secretarul General al Executivului, nota catre premier: "Se impune adoptarea unei OUG care sa stabileasca modalitatile de restituire”. Ciuca, informat despre avalansa de

Guvernul a produs OUG 130/2021 prin care a fost instituita obligativitatea platii asigurarilor de sanatate pentru unele categorii de pensionari care obtin venituri mai mari de 4.000 de lei lunar. CCR a declarat neconstitutionale respectivele prevederi, iar acum Executivul trebuie sa dreaga busuiocul. Si recunoaste ca pensionarii au toate sansele sa obtina banii pe care i-a luat statul.

Pe masa premierului se afla o nota semnata de Secretarul General al Guvernului, Marian Neacsu, in care se arata ca "se impune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa stabileasca modalitatile de restituire” a sumelor retinute din pensii. Sumele au fost retinute incepand cu ianuarie 2022, insa nu este clara data de la care se propune restituirea acestora: incepand cu ianuarie 2022, sau de la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, adica la sfarsitul anului trecut. Casa de Pensii a anuntat anterior ca are posibilitatea de a implementa Decizia Curtii Constitutionale prin neaplicarea contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute cu acest titlu de la data publicarii Deciziei, incepand cu luna februarie 2023.

Retinere la sursa

In document se arata ca prin OUG 130/2021 a fost eliminata facilitatea de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, in ceea ce priveste veniturile din pensii, pentru partea ce depaseste suma lunara de 4.000 de lei. Ca urmare a modificarilor legislative, incepand cu luna ianuarie 2022 veniturile din pensii au fost grevate de contributiile de asigurari sociale de sanatate, retinerea facandu-se la sursa de catre Casele teritoriale de pensii sau, dupa caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depasesc 4.000 de lei.

La judecata cu Guvernul Romaniei

In aceste conditii, potrivit notei, un numar mare de pensionari s-au adresat instantelor judecatoresti, solicitand, in contradictoriu cu Guvernul Romaniei, in calitate de parat:

-constatarea vatamarii drepturilor si intereselor legitime;
-obligarea paratului Guvernul Romaniei sa asigure fonduri pentru restituirea sumelor retinute din pensie cu titul de CASS, incepand cu luna ianuarie 2022 si pana la momentul incetarii retinerii, sume actualizate cu indicele de inflatie si a platii dobanzii;
-obligarea paratului sa restituie sumele retinute din pensie cu titlu de CAS, incepand cu luna ianuarie 2022 si pana la momentul incetarii retinerii, sume actualizate cu indicele de inflatie si a platii dobanzii legale penalizatoare.

Solutii favorabile in instanta

"Prin urmare, este previzibil faptul ca reclamantii care au solicitat restituirea sumelor retinute din pensie cu titlu de CAS, incepand cu luna ianuarie 2022 si pana la momentul incetarii retinerii, vor obtine din partea instantelor judecatoresti solutii favorabile, indiferent care vor fi apararile formulate in aceste dosare pentru Guvernul Romaniei.
In aceste conditii, avand in vedere numarul mare de pensionari afectati de dispozitiile OUG 130/2021, apreciem ca numarul litigiilor generate de Decizia Curtii Constitutionale 650/2022 va creste exponential in urmatoarea perioada, ceea ce va determina blocaje in activitatea institutiei, dar si a instantelor judecitoresti. In plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecinte grave in privinta bugetului de stat”, se mai arata in nota aflata pe biroul premierului.

Decizia CCR

Judecatorii constitutionali arata in motivarea deciziei ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie de Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta (click aici pentru a citi mai multe).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani