Grid star
eveniment

Statul cheltuie mai mult decat incaseaza. Costurile de personal au insumat 36,55 miliarde lei, in crestere cu 19,6% fata de 2023 (Document)

Romania a ajuns la un deficit de 35,88 miliarde de lei in primele trei luni ale acestui an, iar cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 168,04 miliarde lei. In termeni nominali, cresterea este de 22,7% in primele trei luni din 2024 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 1,13 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2023, de la 8,53% din PIB la 9,66% din PIB. 

Conform cifrelor Ministerului de Finante, Cheltuielile de personal au insumat 36,55 miliarde lei, in crestere cu 19,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 2,1% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, tinand cont de cresterile salariale acordate in anul 2023.
Cheltuielile cu bunuri si servicii  au fost de 21,68 miliarde lei, in crestere cu 23,8% comparativ  cu aceeasi perioada a anului precedent. 
O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 21,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 17,8% pentru decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale de sanatate.  
Cheltuielile cu dobanzile au fost de 7,63 miliarde lei, cu 1,49 miliarde lei mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Costuri mai mari la pensii

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 56,78 miliarde lei in crestere cu 12,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a indemnizatiei sociale pentru pensionari (pensia minima) de la 1.125 lei la 1.281 lei.
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost influentate si de platile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale, respectiv pe cele trei luni ale anului 2024, au fost in suma de 1,92 miliarde lei. 

Cheltuielile cu subventiile au fost de 3,9 miliarde lei. In principal, aceasta suma reprezinta subventii pentru transportul de calatori, pentru sprijinirea producatorilor agricoli, precum si pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici (887,83 milioane lei), care reprezinta 22,76% din total subventii. 
Alte cheltuieli  au fost de 3,2 miliarde lei, reprezentand, in principal, burse pentru elevi si studenti, sustinerea cultelor, despagubiri civile. 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 14,28 miliarde lei, cu 32,55% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 22,50 miliarde lei, fiind de  1,7 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand au fost in valoare de 13,16 miliarde lei. 


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani