Grid star
eveniment

IOHANNIS A PIERDUT LA CCR – Victorie pentru Parlament

Iohannis a pierdut la CCR. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, cu privire la organizarea alegerilor parlamentare. Decizia a fost luata marti, 29 septembrie 2020, cu majoritate de voturi.

Sesizarea lui Iohannis, sustinuta si de o actiune similara si a Guvernului Orban, a privit Legea privind organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in anul 2016”, presedintele fiind nemultumit ca Parlamentul a hotarat ca el va fi cel care va stabili data alegerilor parlamentare. In consecinta, ca urmare a deciziei CCR, Parlamentul Romaniei este cel care va stabili data alegerilor parlementare (pentru Camera Deputatilor si Senat), aferente anului 2020.

Iata comunicatul CCR:

In ziua de 29 septembrie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu majoritate de voturi, a respins ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei, respectiv de Guvern, si a constatat ca sunt constitutionale, in raport cu criticile formulate, dispozitiile art.1 alin. (1) din Legea privind unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in anul 2016, precum si legea, in ansamblul sau.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Sesizarea lui Iohannis

Amintim ca in 17 august 2020 presedintele Romaniei a sesizat CCR, cu privire la neconstitutionalitatea legii privind organizarea alegerilor parlamentare. Klaus Iohannis a acuzat ca, prin aceasta lege, se modifica, cu doar cateva luni inaintea alegerilor competenta stabilirii datei acestora, contrar normelor constitutionale, instituindu-se o prerogativa pentru Parlament de a stabili in mod discretionar data scrutinului.

In acelasi context, Klaus Iohannis a adus un alt argument impotriva actului normativ, prin care a subliniat ca daca, atat senatorii, cat si deputatii vor fi obligati sa acorde votul in sensul adoptarii legii de stabilire a datei alegerilor, vointa Parlamentului nu mai este una libera. In acest caz, mandatul devine unul imperativ, fapt care plaseaza legea criticata pe un teritoriu al nulitatii absolute. Rezultatul consta in imposibilitatea inlaturarii legii, in niciun mod, asa cum prevede art. 69 din Constitutia Romaniei.

* Cititi aici sesizarea de neconstitutionalitate formulata de presedintele Romanie, Klaus Iohannis

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani