Grid star
eveniment

SALARIILE ROMANILOR AU SCAZUT CU APROAPE 300 LEI - Statul confirma (Document)

Scad salariile. In ianuarie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decat in luna decembrie 2022. Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 4.254 lei, in scadere cu 144 lei (-3,3%) fata de luna decembrie 2022.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (10041 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.412 lei).

Ianuarie 2023 comparativ cu Ianuarie 2022

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,0%. Indicele castigului salarial real a fost 99,9% in luna ianuarie 2023 fata de luna ianuarie 2022.

Indicele castigului salarial real a fost 96,4% in luna ianuarie 2023 fata de luna decembrie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 225,4%, cu 8,4 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna decembrie 2022.

Ianuarie 2023 comparativ cu Decembrie 2022

In luna ianuarie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Scaderile salariile

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 31,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 26,4% in extractia carbunelui superior si inferior;

• intre 18,5% si 24,5% in fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

• intre 8,5% si 16,5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicatii, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi pe apa, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), colectarea si epurarea apelor uzate, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, agricultura, vanatoare si servicii anexe.

Romanii care au luat mai multi bani

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• intre 6,5% si 9,5% in fabricarea articolelor de imbracaminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), transporturi aeriene;

• intre 1,0% si 5,0% in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, activitati de posta si de curier, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, constructii.

In sectorul bugetar , in luna ianuarie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+5,0%), sanatate si asistenta sociala (+2.8%), respectiv in administratia publica (+2,7%).

*Cititi aici datele INS

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani