Grid star
eveniment

VLADIMIR PUTIN, RASPUNS POZITIV PENTRU INTALNIREA CU PRESEDINTELE UCRAINEI – Discutiile ar putea avea loc la granita Romaniei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri ca a discutat cu Vladimir Putin si i-ar fi solicitat un armistitiu in Ucraina, relateaza reuters. Potrivit acestuia, Putin ar fi acceptat o discutie cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, dar cu anumite conditii.

Orban a precizat ca l-a invitat pe liderul de la Kremlin la negocieri de pace in Ungaria, alaturi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cel francez Emmanuel Macron si cancelarul german Olaf Scholz.
Orban a spus ca l-a invitat pe Putin pentru discutii in Ungaria care vor avea loc cu presedintii ucraineni si francezi, precum si cu cancelarul german. Potrivit liderului de la Budapesta, raspunsul lui Putin a fost "pozitiv”, dar ca intalnirea va avea loc in anumite conditii.

Negocierile din Turcia

La sfarsitul lunii trecute a avut loc in Turcia intalnirea dintre negociatorii rusi si ucraineni. Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate in schimbul garantiilor de securitate. Consilierul prezidential ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat ca au avut loc „consultari intensive” pe mai multe probleme. Ucraina cerea garantii de securitate neconditionate, incetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare.

Rusia ar fi dispusa sa accepte ca Ucraina sa adere la UE, daca renunta la NATO si ramane nealiniata militar, declarau atunci, potrivit Financial Times, mai multe persoane care erau la curent cu discutiile dintre cele doua parti pentru o incetare a focului.

Instructiunile lui Zelensky

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, preciza inainte de incepeerea negocierilor ca planul minimal tine de chestiunile umanitare, iar cel maximal este incetarea focului si un acord de durata asupra acestuia.
"Presedintele Ucrainei a dat instructiuni clare delegatiei noastre: nu negociem oamenii, pamantul sau suveranitatea. Acestea nu sunt subiect de negociere. Aici, pozitia noastra este beton armat, sustinuta de dreptul international si de fortele armate ale Ucrainei, de sanctiuni internationale care au fost aplicate Rusiei si de armele care ne-au fost date pentru a descuraja agresorul”, anunta acesta.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani