Grid star
eveniment

FURNIZORII DE GAZE NU S-AU GRABIT SA INFORMEZE – Studiu: mai putin de jumatate dintre locuitorii oraselor au primit notificari scrise de la furnizorii de gaze naturale despre liberalizarea pietei incepand cu 1 iulie 2020

Furnizorii de gaze naturale nu s-au grabit sa isi insitiinteze clientii despre faptul ca piata va fi liberalizata incepand cu data de 1 iulie 2020 si mai ales despre modificarile la care populatia ar trebui sa se astepte de la acest moment.

Doar 40% dintre romanii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declara ca au primit o notificare scrisa de la furnizorul lor despre liberalizarea pietei de gaze, arata studiul sindicalizat „Liberalizarea pietei de gaze – perceptii”, desfasurat online in luna iunie de catre compania de cercetare a pietei iSense Solutions, pe 800 de clienti casnici de gaze naturale din mediul urban.

Cu toate acestea, numarul celor care stiu deja despre aceasta schimbare este aproape dublu: 78% din clienti casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmeaza sa se intample de la 1 iulie 2020.

Bucurestenii sunt cei mai informati legat de schimbarile ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piata gazelor naturale, 79% dintre ei declarand ca au aflat despre ele. In ceea ce-i priveste pe locuitorii oraselor sub 50 000 de locuitori, procentajul celor ce au auzit de liberalizarea pietei de gaz se situeaza la 77%.

In randurile clientilor Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pietei de gaze naturale, in timp ce procentajul clientilor E.ON care au auzit de schimbarile pe piata gazelor naturale incepand cu 1 iulie 2020 este de 75%. Cat priveste abonatii casnici ai Enel, 66% dintre ei stiu despre liberalizarea pietei de gaze naturale.

Gradul de constientizare legat de liberalizarea pietei de gaze naturale este considerabil mai mare in zona de sud a Romaniei, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care stiu deja despre aceste modificari, fata de 73% dintre clientii casnici in zona de nord a tarii.

In ciuda faptului ca autoritatile au decis plafonarea pretului la utilitati pe perioada starii de urgenta pentru a atenua impactul financiar al epidemiei de coronavirus asupra consumatorilor casnici, aproape jumatate (45%) dintre clientii de gaze naturale considera ca preturile la gaze vor creste dupa 1 iulie 2020, 34% cred ca preturile vor ramane neschimbate, pe cand 20% dintre abonatii casnici la gaze considera ca vor plati mai putin dupa liberalizarea pietei, mai arata studiul.

Cercetarea a fost realizata online, in luna iunie a anului 2020, pe un esantion de 800 de persoane cu varsta peste 18 ani, clienti casnici de gaze naturale, din mediul urban, decidenti si co-decidenti in alegerea furnizorului de gaze. Gradul de eroare este de +/-3%.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani