Grid star
eveniment

AFACERILE ANTREPRENORILOR ROMANI - Comertul din serviciile prestate populatiei a crescut intr-un an. Cifrele care arata domeniile in care se fac bani (Document)

In luna iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut, fata de luna mai 2023, ca serie bruta cu 0,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 1,1%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei in luna iunie 2023 fata de mai 2023 a crescut, ca serie bruta cu 3,2%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 2,2%.

Potrivit Institului National de Statistica, fata de luna iunie 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in luna iunie 2023, atat ca serie bruta cu 14,8%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 20,8%.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, fata de luna iunie 2022, a crescut, in luna iunie 2023, ca serie bruta cu 2,0%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 1,3%.

In perioada ianuarie-iunie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta cu 16,4%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 17,2%. De asemenea, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut atat ca serie bruta cu 11,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,0%.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 0,3%, ca urmare a scaderilor inregistrate la:

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-12,2%);

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (-3,7%):

-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (-3,0%). Comertul cu autovehicule a crescut cu 3,4%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 1,1%.

Horeca, pe plus

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna iunie 2023, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 3,2%, datorita cresterilor inregistrate la:

-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+8,2%);

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+4,9%).

Scaderi au inregistrat:

-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-6,8%);

-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-3,8%);

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (-2,2%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, fata de luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 2,2%.

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a inregistrat o crestere cu 14,8%, datorita cresterilor inregistrate la:

-comertul cu autovehicule (+26,1%);

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+3,5%).

Scaderi au inregistrat:

-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (-12,6%);

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-6,8%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, a inregistrat o crestere cu 20,8% fata de luna iunie 2022.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna iunie 2023, a inregistrat o cifra de afaceri cu 2,0% mai mare comparativ cu luna iunie 2022, datorita cresterilor inregistrate la:

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+38,0%);

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+3,6%).

Scaderi au inregistrat:

-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-10,3%); -activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-7,1%);

-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-1,5%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023 a scazut cu 1,3%, comparativ cu luna iunie 2022.

Comparatie cu 2022

In perioada ianuarie-iunie 2023 comparativ cu perioada similara din 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 16,4%, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:

-comertul cu autovehicule (+27,7%);

-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+4,9%);

-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,6%). Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 8,6%.

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 17,2%.

Cifra de afaceri  mai mare

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri cu 11,1% mai mare, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:

-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+52,6%)l

-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+14,1%);

-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+6,3%);

-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+5,7%);

-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+2,0%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o cifra de afaceri cu 14,0% mai mare comparativ cu perioada sin 2022.

*Cititi aici datele INS

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani