Grid star
eveniment

VOUCHERE PENTRU ELEVI - Vor primi 250 lei pe card. Iata pentru ce pot fi folosite fondurile

Noile legi ale educatiei promulgate de presedintele Iohannis stipuleaza, printre altele, acordarea de vouchere culturale in valoare de 250 de lei pentru elevi. Prevederea apare in Legea 198/2023 care a fost publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, se infiinteaza Programul national "Vouchere culturale pentru elevi“ in vederea promovarii culturii nationale si universale in randul comunitatii scolare. Prin acest program, detinatorii primesc 250 lei prin intermediul unor carduri reutilizabile, suma care este la dispozitia beneficiarului pentru servicii si evenimente culturale precum concerte, intrari in muzee, carti sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice. Derularea programului este reglementata prin hotarare de Guvern, initiata de Ministerul Educatiei.

Calendarul de implementare

Prevederile se implementeaza progresiv, incepand cu anul scolar 2024-2025, dupa cum urmeaza:

a) in anul scolar 2024-2025, beneficiarii Programului national „Vouchere culturale pentru elevi“ sunt elevii din clasa a XII-a a anului scolar curent;

b) in anul scolar 2025-2026, beneficiarii Programului National „Vouchere culturale pentru elevi“ sunt elevii din clasele a IX-a si a XII-a a anului scolar curent;

c) in anul scolar 2026-2027, beneficiarii Programului National „Vouchere culturale pentru elevi“ sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a si a XII-a a anului scolar curent;

d) pana la finalul anului scolar 2026-2027, in baza unei analize cu privire la impactul programului national, Ministerul Educatiei decide asupra oportunitatii continuarii si dezvoltarii programului incepand cu anul scolar 2028-2029.

Tarife reduse

Legea prevede si ca elevii beneficiaza de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film, la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice, in limita bugetelor aprobat.

Incepand cu invatamantul primar, elevii primesc cardul national de elev. Acesta este nominal si atesta ca titularul are calitatea de beneficiar al tuturor facilitatilor prevazute de lege sau al altor facilitati adresate elevilor cuprinse in legi speciale. In baza cardului national de elev, operatorii economici pot oferi facilitati elevilor. Cardul national de elev se distribuie gratuit elevilor, prin unitatile de invatamant, la inceputul fiecarui ciclu de invatamant.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani