Grid star
eveniment

MARIRI SALARIALE PENTRU ANGAJATII DIN SANATATE SI APARARE – Ordonanta de Urgenta a fost aprobata. Guvernul anunta eliminarea inechitatilor salariale

Salariile de baza ale personalului din sanatate si asistenta sociala, din aparare, ordine publica si securitate nationala, se majoreaza de la 1 iunie. Acestea vor ajunge la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, pentru anul 2022, dupa ce Guvernul a aprobat joi, 8 iunie 2023, Ordonanta de Urgenta.

Executivul anunta ca masura a fost luata pentru o parte din personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii si ingrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevazut in grila, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natura salariala din acest sector.

De asemenea, ordonanta de urgenta vizeaza majorarea salariilor de baza pentru angajatii din asistenta sociala. In acest sens, s-a tinut seama de problema majora cu care se confrunta acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum si de provocarile de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, cresterea numarului persoanelor varstnice in Romania sau criza fortei de munca in domeniul asistentei sociale si migrarea acesteia).

Solde mai mari

Tot de la 1 iunie cresc si soldele si salariile de functie ale personalului prevazut in Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare "APARARE, ORDINE PUBLICA SI SECURITATE NATIONALA" din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevazute pentru anul 2022.

Si in acest caz se urmareste eliminarea inechitatilor salariale, avand in vedere ca pentru o parte a personalului a fost deja atins nivelul soldelor si salariilor de functie prevazut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG 168/2022.

Masurile au fost luate in contextul in care printre prioritatile Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale se numara si modernizarea sistemului de salarizare in sectorul public, prevazuta in Programul de Guvernare 2021 - 2024, care are drept scop eliminarea inechitatilor salariale, dar si in contextul elaborarii unei noi legi a salarizarii, prin Planul National de Redresare si Rezilienta”, potrivit ministerului Muncii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani