Grid star
eveniment

SINDICATELE SE PREGATESC DE GREVA – Solicitari privind cumulul pensiei cu salariul in sectorul bugetar. Revendicarile

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie – FNSA anunta ca se pregateste de greva, dupa ce in spatiul public a aparut un draft al proiectului OUG privind unele masuri fiscal bugetare in 2023.

FNSA precizeaza ca sustine adoptarea unui act normativ care sa contina, printre altele, interzicerea in sectorul bugetar a cumulului pensiei cu salariul. Se mai solicita incetarea tuturor delegarilor sau transferurilor si organizarea de concursuri. In cazul reorganizarii si desfiintarii unor posturi in institutiile publice, se doreste interzicerea infiintarii de noi posturi si angajarea de personal cu atributii similare celor desfiintate, timp de doi ani

Sindicalistii arata intr-un comunicat ca sustin adoptarea de urgenta a unui act normativ, care sa contina urmatoarele reglementari:

1. Aplicarea in integralitatea ei a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea unitara in sectorul bugetar, eliminarea oricaror forme de discriminare intre diferitele categorii de salariati din sectorul bugetar si chiar din aceeasi institutie.

2. Interzicerea, in sectorul bugetar, a cumulului pensiei cu salariul, fara exceptii.

3. Depolitizarea administratiei publice, pana cel mult la nivelul functiei de subsecretar de stat in administratia publica centrala (de la secretar general in jos sa fie doar ocupari de posturi prin concurs) si pana la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public in administratia publica locala (de la secretar general in jos sa fie doar ocupari de posturi prin concurs).

4. Incetarea mandatelor prin numire a tuturor conducatorilor institutiilor cu atributii de control, organizarea de concursuri si angajarea unor persoane competente, independente politic, care sa nu rapunda comenzilor celor care i-au numit.

5. Asimilarea evaziunii fiscale de la pragul de 500 mii lei in sus cu infractiuni de subminare a economiei nationale si inasprirea pedepselor in acest sens.

6. Recuperarea tuturor prejudiciilor fiscale constatate de catre instantele de judecata.

Posturi ocupate doar prin concurs

7. In cazul reorganizarii si desfiintarii unor posturi in institutiile publice, interzicerea infiintarii de noi posturi si angajarea de personal cu atributii similare celor desfiintate, timp de doi ani, in vederea evitarii practicilor conducatorilor politici de angajare a obligatiilor de partid sau de externalizare a serviciilor catre firmele conectate la organizatia politica, atribuirea catre acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca si impact bugetar decat pastrarea unor angajati

8.  Incetarea tuturor delegarilor sau transferurilor si organizarea de concursuri.

9. Aplicarea in tot sectorul administratie publica a proiectului pilot promovat de catre agentia nationala a functionarilor publici, privind angajarile, in concordanta cu prevederile codului administrativ.

10. Diminuarea cu 80% a subventiilor pentru partidele politice sau incetarea suportarii de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora si sustinerea birourilor parlamentare, in mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.

11. Respectarea de catre guvernul romaniei a memorandum-urilor asumate pe legea salarizarii si inca neaplicate.

"Avand in vedere continutul documentului privind masurile-fiscal bugetare pentru anul 2023, in cazul in care se adevereste intentia Guvernului Romaniei de a adopta OUG-ul in forma aparuta, pe surse, in presa,

FNSA va proceda la initierea demersurilor in vederea organizarii grevei impotriva politicii sociale si economice a Guvernului”.

*Cititi aici draftul proiectului OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani