Grid star
eveniment

CONSILIUL ECONOMIC SI SOCIAL, AVIZ FAVORABIL PENTRU TICHETELE DE CRESA – Bani in mana pentru parinti in loc de "hartii” (Document)

Consiliul Economic si Social a avizat favorabil proiectul de lege aflat in Senat care prevede  modificarea si completarea Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Este vorba despre tichetele de cresa. Dupa ce se vor primi toate avizele, initiativa legislativa va fi supusa la vot, in plen.

Potrivit proiectului, se doreste acordarea contravalorii in bani a acestor tichete. Potrivit initiatorilor, conform informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, nicio persoana juridica nu este autorizata sa emita tichete de cresa pe suport electronic:

"Nicio persoana juridica nu este interesata sa emita bilete de valoare pe suport electronic. O astfel de modificare legislativa va duce la deblocarea situatiei actuale si in final aplicarea legii de catre angajator in favoarea angajatului ce a ales sa mearga la munca si nu a beneficiat de concediul si indemnizatia acordate pentru cresterea copilului”. Motiv pentru care se propune ca angajatorii sa poata acorda contravaloarea in bani a tichetelor de cresa.

30 lei in plus

Valoarea tichetelor de cresa a crescut la 600 lei, de la 570 lei. Prevederile se vor aplica din aprilie 2023, iar valoarea nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 si septembrie 2023, potrivit ordinului ministrului Muncii.

Tichetele de cresa sunt bilete de valoare care se acorda lunar angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap. Tichetele de cresa pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul. Acestea se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani