Grid star
antreprenoriat

SUBVENTII PENTRU COMPANII – Societatile a caror cifra de afaceri a scazut cu 10% vor fi ajutate de Guvern

Companiile a caror cifra de afaceri a scazut cu 10% in fiecare luna a anului 2020, vor fi ajutate de Guvern prin alocarea unor subventii care fac parte din pachetul financiar guvernamental. Concret, scaderea lunara este comparata cu perioada similara a anului 2019, cand nu era pandemie.

Mai exact, Guvernul Romaniei prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a decis acordarea unor subventii ce vor acoperi trei sferturi din venitul pe care respectivul angajat l-ar fi putut pierde in zilele in care nu si-a putut desfasura activitatea. In cazul acesta, din motive independente de el, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii, vineri, 28 august 2020.

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a declarat:

“In primul rand am decis asupra sprijinirii angajatorilor ale caror comenzi sunt inca sub nivelul pe care il aveau inainte de perioada de criza. Sunt situatii in care toate efectele acestei crize se traduc in scaderea comenzilor pentru domeniile in care activeaza, motiv pentru care, intelegand faptul ca in conditii de scadere a comenzilor, si activitatea este redusa si ca atare si incarcarea pe care o au angajatii este diminuata, Guvernul a decis sa reglementeze o masura de sprijinire a unui “timp flexibil de lucru” acolo unde se justifica. Este vorba despre angajator, care impreuna cu angajatii lor, vor putea decide in perioada urmatoare, pana la sfarsitul acestui an, cand se aplica aceasta masura, conditiile in care se reduce timpul de lucru pentru angajatii lor pe fondul scaderii comenzilor, iar pentru a beneficia de sprijinul oferit de Guvern trebuie sa parcurga cateva etape. Practic, pentru a putea beneficia de aceasta masura, angajatorul, in colaborare cu angajatul, cu informarea sindicatului sau, dupa caz, a angajatului, doar dupa informarea acestuia si in consultare cu el, va putea lua decizia reducerii programului de lucru pentru angajat. Ce inseamna acest lucru: angajatul va lucra un timp redus de lucru, si va primi 75% din diferenta dintre salariul pe care il avea inaintea perioadei de criza si salariul care rezulta din reducerea timpului de lucru. Voi da un exemplu: reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50%. Daca iti decide reducerea cu 50% a timpului de lucru, inseamna ca salariatul va avea un salariu de 87,5%, muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru.”

*Cititi aici mai multe detalii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani