Grid star
business capital

SUCCES DUPA SUCCES LA BURSA DE VALORI – Ministerul de Finante revine in forta cu programul Fidelis

Succes dupa succes la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Asa putem numi programul Fidelis implementat de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP), in luna august 2020. Nu o spunem noi, ci chiar reprezentantii BVB intr-un comunicat emis vineri, 6 noiembrie 2020.

Mai exact, BVB noteaza ca in urma succesului ofertei publice de vanzare (IPO), derulata in luna august, noua oferta de vanzare de titlurii de stat din programul Fidelis se va derula la BVB, in perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

Astfel spus, in acest interval vor putea fi subscrise titluri de stat in lei, cu scadenta de 1 si 3 ani, respectiv in euro, cu scadenta de 5 ani.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minima a unei subscrieri la emisiunile in lei este de 5.000 lei, in timp ce pentru emisiunea in euro valoarea minima care poate fi subscrisa este de 1.000 euro.

Conform legislatiei in vigoare, dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat vor fi oferite in Romania exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, cu exceptia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei inclusiv, mai este subliniat in comunicatul BVB.

Florin Citu, ministrul Finantelor Publice:

Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide. Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect”.

Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al BVB:

Suntem incantati ca Ministerul Finantelor Publice a revenit pe piata de capital cu noi emisiuni de titluri de stat, dupa succesul inregistrat la precedenta oferta, din luna august, cand Ministerul a atras in total peste 2 miliarde de lei. Prin aceasta revenire, Ministerul Finantelor Publice intareste angajamentul institutiei de a fi un partener de incredere al BVB si un prieten pentru dezvoltarea bursei din Romania. Totodata, noua oferta dovedeste si ca piata de capital este un mecanism fiabil pentru atragerea de finantare de catre Stat si de catre companii. Trebuie sa ne amintim ca doar in ultimii aproape doi ani am asistat la listarea a aproape 30 de emisiuni de obligatiuni si la listarea a 3 companii, iar rundele de finantare derulate la BVB au depasit valoarea de 1,5 miliarde de euro, ceea ce dovedeste ca bani sunt in piata si pot fi accesati”.

Adrian Tanase, Directorul General al BVB:

Inca de la precedenta oferta, din luna august, s-a putut observa un interes ridicat al romanilor pentru aceste titluri de stat pentru populatie, fapt care a condus si la o crestere a numarului de investitori la BVB. Aceasta dovedeste ca romanii incep sa fie mai interesati de banii lor si cum ii pot investi. Nu trebuie sa uitam ca aproximativ 7 milioane de romani sunt investitori indirecti la Bursa de Valori Bucuresti, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat. In acelasi timp, depozitele populatiei in banci continua sa creasca. Vorbim despre aproape 244 miliarde lei bani care sunt depusi in depozite, la dobanzi neatractive pentru investirea economiilor. Cu cat romanii vor intelege acestea trebuie sa fie plasate in valori mobiliare, cu atat mai repede vom atinge reprezentativitatea dorita a pietei de capital in cadrul economiei din Romania”.

* Cititi aici comunicatul integral emis de BVB

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani