Grid star
business capital

DUPA SUCCESUL DIN 2020 – Ministerul Finantelor iar se imprumuta de la populatie

Ministerul Finantelor Publice – condus de catre Alexandru Nazare (foto) – se imprumuta din nou de la populatie, incurajat de succesul de anul trecut, cand a atras 4,74 miliarde de lei prin emisiunea de obligatiuni Fidelis.

Luni, 1 martie 2021, MFP a anuntat debutul a trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, ce se vor derula pana in data de 19 martie 2021. Doua dintre ele sunt in lei si au valoarea nominala de 100 RON, suma minima ce poate fi subscrisa fiind in fiecare caz de 5.000 lei. Prima are scadenta la 24 martie 2022 si dobanda anuala de 2,85%, in timp ce a doua va ajunge la maturitate in 24 martie 2024, cu o dobanda anuala de 3,1%.

A treia emisiune este in euro, cu o valoare nominala de 100 EUR. Suma minima ce poate fi subscrisa este de 1.000 de euro. Aceste obligatiuni vor ajunge la maturitate la 24 martie 2026, dobanda anuala fiind de 1,55%.

Mentionam ca dobanzile de acum sunt mai mici decat cea de la emisiunile anterioare, datand din noiembrie 2020: 3,5% si 4% la lei, respectiv 1,85% la euro (click aici pentru a citi).

CriteriuEmisiune lei cu scadenta in 2022Emisiune lei cu scadenta in 2024Emisiune euro cu scadenta in 2026
ISINROOREDJL6FK8ROL2HKIVYIW5ROVJSKSV4CU2
SimbolR2203AR2403AR2603AE
Scadenta24 martie 202224 martie 202424 martie 2026
Dobanda anuala2,85%3,10%1,55%
Perioada de derulare1 – 19 martie 20211 – 19 martie 20211 – 19 martie 2021
Valoare nominala/ titlu de stat100 lei100 lei100 euro
Suma minima subscrisa5000 lei5000 lei1000 euro

Ce banci sunt implicate

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minima a unei subscrieri la emisiunile in lei este de 5.000 de lei, in timp ce pentru emisiunea in euro valoarea minima care poate fi subscrisa este de 1.000 de euro. Conform legislatiei in vigoare, dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de Statul Roman prin Ministerul Finantelor sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat sunt oferite in Romania exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, cu exceptia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR si BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua in cadrul ofertei si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de ASF (altul decat BTCP, BCR si BRD), care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei si a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (19 martie 2021), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere / Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuata de sindicatul de intermediere impreuna cu emitentul este obligatorie si este angajanta pentru investitori.

Prima zi de tranzactionare este preconizata sa fie 25 martie 2021, mentioneaza Bursa de Valori Bucuresti.

Ministrul Alexandru Nazare a declarat:

Succesul emisiunilor de titluri de stat Fidelis lansate anul trecut cu sprijinul BT Capital Partners/Banca Transilvania, BCR si BRD a confirmat increderea pe care romanii o au in aceste instrumente de economisire dedicate persoanelor fizice, in conditii avantajoase. Statul roman continua aceste emisiuni si anul acesta, atat la solicitarea investitorilor persoane fizice, dar si din dorinta de familiariza populatia cu mecanismele pietei de capital.

Oferta lansata in luna martie de Ministerul Finantelor se inscrie in obiectivul nostru de a dezvolta piata titlurilor de stat pentru populatie prin oferte de economisire, chiar si dupa un an cu provocari asa cum a fost 2020, demonstrand ca cererea pentru alternative avantajoase de plasare a economiilor oferite de Statul Roman este in crestere. Multumim partenerilor nostri institutii de credit si intermediari care participa cu toata implicarea in ofertele Fidelis. Multumim BVB pentru increderea in instrumentele lansate de Ministerul Finantelor si punerea la dispozitia investitorilor persoane fizice a platformei pentru tranzactionarea titlurilor de stat Fidelis”.

Radu Hanga (presedintele BVB) a afirmat:

Continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Roman il are cu piata de capital si ai carui beneficiari finali sunt romanii, deoarece prin achizitia titlurilor de stat, pe de o parte, cetatenii participa direct la programele de investitii in economie, iar pe de alta parte, sumele plasate in titlurile de stat le aduc un randament mai bun.

Ne bucuram ca Ministerul Finantelor continua programul Fidelis pentru titluri de stat pentru populatie pentru ca este o reconfirmare solida a faptului ca bursa este un canal viabil de finantare atat pentru companii, cat si pentru Statul Roman. Sumele plasate de romani in ofertele pentru titlurile de stat Fidelis derulate anul trecut sunt impresionante, pentru ca vorbim despre aproape un miliard de euro. Totodata, continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Roman il are cu piata de capital si ai carui beneficiari finali sunt romanii, deoarece prin achizitia titlurilor de stat, pe de o parte, cetatenii participa direct la programele de investitii in economie, iar pe de alta parte, sumele plasate in titlurile de stat le aduc un randament mai bun decat daca ar fi plasate in depozite bancare”.

Adrian Tanase (directorul general al Bursei de Valori Bucuresti) a comentat:

Investitia in titluri de stat poate fi un prim pas in lumea investitiilor pentru multi romani. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus si care, odata listate, ii ofera investitorului o flexibilitate in administrarea banilor sai, astfel ca le poate vinde oricand doreste, sau poate sa mai cumpere.

Investitia in titluri de stat poate fi un prim pas in lumea investitiilor pentru multi romani. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus si care, odata listate, ii ofera investitorului o flexibilitate in administrarea banilor sai, astfel ca le poate vinde oricand doreste, sau poate sa mai cumpere. Aceasta flexibilitatea este deja vizibila in volumele de tranzactionare inregistrate de titlurile de stat Fidelis emise anul trecut, investitorii realizand zilnic tranzactii cu acestea. Ne dorim ca din ce in ce mai multi romani sa caute plasamentele cele mai rentabile pentru economiile lor, iar prin titlurile de stat pentru populatie, avem o paleta cat mai diversificata de astfel de plasamente”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani