Grid star
business capital

SPULBERAREA BARIERELOR – UE sustine o Piata Unica libera

Spulberarea barierelor de pe Piata Unica. Cu asta se lupta Comisia Europeana (CE) si statele membre UE.

Concret, Comisia Europeana (CE) a initiat Grupul operativ pentru asigurarea respectarii normelor privind piata unica: SMET (Single Market Enforcement Task – Force). Grupul este format din reprezentanti de rang inalt din statele membre UE, potrivit unui comunicat emis de MEEMA, luni, 21 septembrie 2020.

Unul dintre rolurile principale ale SMET este acela de a veghea la respectarea legislatiei. Demn de retinut este faptul ca SMET va raporta periodic Consiliului UE Competitivitate si Comitetului pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor (IMCO), din cadrul Parlamentului European (PE), discutiile care au loc si deciziile luate in urma lor, pe care le vor adopta.

Potrivit comunicatului MEEMA, programul de lucru al grupului SMET, are la baza fundatiei trei piloni principali.

Este vorba despre:

- Eliminarea barierelor de pe Piata Unica instituite in contextul pandemiei COVID – 19. Mai exact, cele din domeniul agroalimentar si al echipamentelor individuale de protectie; dispozitivelor medicale si produselor farmaceutice conforme pentru prevenirea celui de-al doilea val al pandemiei;

- Abordarea barierelor identificate ca fiind prioritare de statele membre UE si de Comisie, care tin de aplicarea si implementarea la nivel national a cadrului legislativ comunitar. Vorbim despre lipsa informatiilor suficiente: obstacole in calea digitalizarii sau bariere in calea mobilitatii profesionistilor;

- Consolidarea Pietei Unice pentru a sprijini redresarea economica axata pe ecosistemele industriale.

Piata Unica se traduce ca fiind un spatiu in care Uniunea Europeana (UE) isi doreste ca toti cetatenii sai sa aiba posibilitatea sa studieze, sa traiasca, sa faca achizitii, si evident, sa se stabileasca la pensie in orice tara din UE, daca aleg acest lucru.

Totodata, cetatenii UE ar trebui sa aiba acces la produse din orice parte a Europei. Pentru aceasta, UE asigura libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor in cadrul pietei interne unice a UE.

In acest sens, se doreste eliminarea barierelor tehnice, juridice si birocratice.

Un alt aspect demn de remarcat este faptul ca Uniunea le permite oamenilor de afaceri sa isi desfasoare activitatea in orice tara doresc.

*Cititi aici comunicatul emis de MEEMA

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani