Grid star
eveniment

​TAIEREA PENSIILOR SECURISTILOR, IN LINIE DREAPTA – Legea, adoptata deja de Senat: "Nu beneficiaza persoanele care au desfasurat activitati prin care au vizat suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a caror calitat

Taierea pensiilor securistilor intra in linie dreapta. Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, care prevede ca lucratorii Securitatii care au desfasurat activitati prin care au vizat suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului pierd dreptul la pensie, urmeaza sa intre la vot in Camera Deputatilor, for decizional.

Potrivit expunerii de motive, dupa mai mult de trei decenii de la Revolutia din 1989, statul plateste drepturi si beneficii pentru fostii lucratori ai Securitatii, care prin activitatea lor au contribuit direct si substantial la mentinerea regimului totalitar comunist, lucru de neconceput.

​ Scapari legislative

Se arata ca actualele legi stabilesc incompatibilitati privind detinerea, de catre fostii lucratori ai Securitatii a unei functii publice, a calitatii de magistrat sau a celei de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989. Insa niciuna dintre aceste legi nu rezolva o situatie de incompatibilitate grava: cea in care acestia beneficiaza pe deplin de toate drepturile si beneficiile cadrelor militare. Desi instanta a stabilit, printr-o hotarare irevocabila, ca au incalcat drepturile si libertatile fundamentale ale omului, prevazute in tratatele internationale ratificate de Romania, precum si drepturile civile, prevazute in Constitutiile romane in vigoare la data savarsirii faptelor, precizeaza initiatorii.

​ Iata unele din prevederile proiectului de lege:

Nu beneficiaza de pensia de serviciu, acordata militarilor in baza legii, lucratorii Securitatii, adica persoanele care, avand calitatea de ofiter, subofiter sau angajat civil al Securitatii sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au desfasurat activitati prin care au vizat suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a caror calitate a fost constatata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;

-Punerea in miscare a actiunii judecatoresti pentru constatarea calitatii de lucrator al Securitatii atrage de drept suspendarea platii pensiei de serviciu pana la solutionarea definitiva a cauzei.

 

Iata forma adoptat de Senat:

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani