Grid star
analize

TAROMU-ul da din coada

Un editorial de Cornel Nistorescu

Compania nationala de aviatie se poarta ca un cetatean furios pe politicieni. Da din coada si se razbuna, ii ridiculizaza si ii umple de ridicol.

Delagatia Romaniei care trebuia sa ajunga la Paris de unde sa se imbarce pentru New York la Summitul NATO s-a  facut de ris. Zborul de Paris s-a anulat si pentru a nu intirziia  la  Summitul NATO a  fost transportata cu o aeronava militara Spartan. Singura data cind presedintele Iohannis voia sa  calatoreasca „alaturi de popor”, e drept, la clasa 1, s-a dus pe copca si alaturi de ministrii Apararii si de Externe, insotiti de  generali au urcat in  aeronava militara sa nu piarda „trenul”.    Presupun ca nu au urcat pe lazi de munitie,nu si-au pus  casti si nu au luat cite o parasuta in spinare!
Am putea  zice ca TAROM-ul isi da arama pe fata exact cind ministrul Transporturilor din Arabia Saudita se afla la Bucuresti in chestiuni care privesc si TAROM. Sa fie o intimplare? Sau haosul are o legatura si cu deja pomenitele tensiuni  intre  premierul Marcel Ciolacu si minsitrul Sorin Grindeanu?
Duminica spre luni, s-au anulat trei curse spre  Orientul Mijlociu. N-au mai plecat zborurile de Aman, Beirut si Cairo pentru ca trei piloti s-au declarat indisponibili.
Toate  necazurile au venit in casacada. Dimineta, alte zboruri cu destinatii europene si nationale  s-au anulat. Pe Aeroportul Henri Coanda, lucrurile sunt cam albastre. Cei care au ratat cursele de Orientul Mijlociu dorm pe jos si injura. N-au alternative. Si calatorii pentru  destinatiile din Europa se agita. Criza de piloti si revendicarile salariale isi spun cuvintul. Un  amic, prieten cu citiva piloti, imi scrie:

"Cornele, a inceput balul la TAROM.
In seara aceasta (n.red- duminica), situatia la Tarom se prezinta astfel:
    1. Nu exista piloti de rezerva, detasamentul
-Boeing are cu mai putin 20 de piloti decat numarul minim necesar
-ATR are cu mai putin 22
-Airbus, la fel
    2. Majoritatea pilotilor din Tarom au deja ofertele de angajare imediata la companiile concurente
    3. Consiliul de Administratie si conducerea executiva si-au batut joc efectiv de solicitarile pilotilor.
    4. Pilotii au dus greul mentinerii companiei pe linia de plutire si au veniturile echivalente cu cele din anul 2007 noi fiind in anul 2024 totusi
    5. Pilotii au fost si sunt fortati sa incalce Codul Muncii care obliga la doar cinci zile consecutive de zbor si doua libere. Pilotii zboara sase si chiar sapte zile consecutive nefiind acoperiti de nimic, din pontajul lor apar cinci zile doar si zilele suplimentare nu sunt platite conform legii.
    6. Conditiile de munca si hrana sunt mizerabile. Pasagerii celor 3 curse anulate : Cairo, Beirut si Aman ii recruteaza Tarom
Pe cei veniti din alte destinatii cu escala la Otopeni ii va caza pe banii companiei. Sa vezi haos maine dimineata cu ATR-utile!
Sa vedem pe cine vor alege 'regina balului'!

Sa fie Grindeanu oare?
Pilotul comandant al cursei de Baia Mare de azi s-a declarat inapt medical asa incat din lipsa de piloti de rezerva nu se stie daca va fi facuta cursa.
Si este primul inapt la aceasta ora.  Daca nu se face cursa de Baia Mare nu are cum ajunge echipajul de Boeing care trebuie sa faca maine charterele Baia Mare – Antalia- Targul Mures Antalia – Otopeni! Efectul in cascada ! Daca astazi nu se termina cascada nu se vor mai putea de maine recruta pasagerii pentru ca se inchide sistemul interline.
In plus, acum pasagerii sunt furiosi rau!
La cursele charter companiile de turism platesc inainte transportul turistilor.
Acum nu exista avioane libere la concurenta daca TAROM-ul anuleaza cursele.
Politicul a facut haosul cu "specialistii” adusi in TAROM, politicul sa o rezolve. Daca are cu cine! Daca nu, sa zboare ei! Ca tot spunea Seidler sa ia pensiile pilotilor ca sunt nemeritate si nesimtite”
Una din sursele de posturi si invirteli din Ministerul Transporturilor, principala sursa de bani pentru lumea politica romaneasca, se  clatina si este la un pas sa capoteze.

Sursa: Cotidianul.ro

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani