Grid star
criptomonede

TRANZACTIILE CU CRIPTOMONEDE - INDUSTRIA CRIPTO: "Exista pericolul de a compromite confidentialitatea si siguranta cetatenilor europeni care detin active”

Pachetul legislativ votat in martie de catre Parlamentul European "va pune in pericol fiecare proprietar de active digitale”, ducand la dezvaluirea publica a detaliilor tranzactiilor si a adreselor portofelului. Pericolul de a compromite confidentialitatea si siguranta cetatenilor europeni care detin active cripto este semnalat intr-o scrisoare semnata de 46 de lideri si organizatii din industria cripto europeana si transmisa celor 27 de ministri de Finante din UE.

Gilda Popa

In scrisoare ajunsa pe masa ministrilor de Finante ai statelor UE, companiile cripto le-au cerut factorilor de decizie sa se asigure ca reglementarile lor nu depasesc regulile deja in vigoare in cadrul Grupului de actiune financiara globala (FATF), care stabileste standarde pentru combaterea spalarii banilor, relateaza Reuters.

CEO-ul CoinShares, Jean-Marie Mognetti, cel care a organizat raspunsul colectiv al industriei cripto la acest pachet de legi, a spus ca Europa are in prezent reglementari cripto mai complexe si mai aspre decat alte regiuni, ceea ce a descurajat afacerile de acest tip sa se dezvolte pe batranul continent, relateaza financebrokerage.com.

La randul sau, Diana Biggs, ofiter sef de securitate la DeFi Technologies, a sugerat ca ar fi necesar un dialog mai strans intre reprezentantii industriei cripto europene si decidentii asupra politicilor din acest domeniu de la Bruxelles.

Scrisoarea cere UE sa excluda proiectele descentralizate de la cerinta de inregistrare ca entitate juridica. De asemenea, a afirmat ca MiCA nu ar trebui sa reglementeze anumite "criptomonede stabile” descentralizate.

UE a fost la un pas de a interzice minarea Bitcoin si a altor criptomonede care folosesc protocolul Proof-of-Work

Asa cum a relatat Lumea Banilor luna trecuta, legislatorii UE au votat in martie un pachet legislativ care cuprinde noi masuri de protectie pentru urmarirea tranzactiilor care implica Bitcoin si alte criptomonede. Regulile cuprinse in proiectul de lege, pe care le contesta platforma de tranzactionare din SUA Coinbase Global Inc (COIN.O), alaturi de alti zeci de actori din industria cripto, ar impune companiilor din domeniu sa stranga si sa detina informatii si date cu caracter personal despre orice persoana implicata in transferurile de moneda digitala.

Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European a votat luni, 14 martie, pachetul de reglementari propus de Markets in Crypto Assets (MiCA), o piesa importanta in legiferarea activelor digitale la nivelul UE, potrivit unui anunt facut pe site-ul Parlamentului European.

La acel moment, UE a fost la un pas de a interzice de facto minarea de criptomonede care presupune un consum ridicat de energie, cum este cazul Bitcoin, pe teritoriul UE, insa propunerea a fost respinsa pe ultima suta de metri inaintea votului.

Cadrul de reglementare mai larg, cunoscut sub numele de MiCA, va introduce reguli pentru emitentii si furnizorii de servicii din UE care se ocupa de cripto-active, pe care industria cripto le considera extrem de severe si restrictive. Proiectul urmeaza a fi negociat cu puterea executiva a UE si sefii statelor membre. Marea Britanie a anuntat, de asemenea, ca va reglementa criptomonedele stabile (stablecoins), ca parte a planurilor de a crea un hub global pentru criptoactive.

Uniunea Europeana, precum tarile si jurisdictiile de pe tot globul, lucreaza pentru reglementarea sectorului criptografic. UE este inaintea Statelor Unite si a Marii Britanii in dezvoltarea unui set de reguli piata cripto care valoreaza in acest moment peste 2 trilioane de dolari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani