Grid star
eveniment

TRUMP SAU BIDEN? - Analiza lui Adrian Nastase pe alegerile din SUA

Cine ar fi mai bun pentru Romania: Donald Trump sau Joe Biden? Intrebarea este lansata intr-o analiza a lui Adrian Nastase pe alegerile din SUA, care vor avea loc in 3 noiembrie 2020.

Intr-un text intitulat “Alegerile din America. Pentru Romania, cine ar fi mai bine sa castige?”, postat pe site-ul propriu adriannastase.ro, fostul premier si presedinte PSD face o scurta trecere in revista a mandatului lui Donald Trump (foto dreapta), inclusiv din punct de vedere al relatiei cu Romania. In ceea ce-l priveste pe Joe Biden (foto stanga), Adrian Nastae precizeaza ca acesta reprezinta “politica estabishmentului democrat din SUA, de 'conditionare democratica' pentru a obtine diverse avantaje politice sau economice in statele care nu au fost capabile sa-si apere interesele suverane”.

La alegerile anterioare, inca din luna septembrie 2016, am prevazut alegerea lui Donald Trump ca presedinte, sperand si intr-o modifica de paradigma in politica externa americane. Veti spune poate ca acest lucru s-a intamplat. Da, dar nu in sensul pe care multi l-au asteptat. Acum, sunt oarecum dezorientat. Pentru Romania, care dintre candidati ar fi mai benefic sa castige? - Adrian Nastase

Redam analiza lui Adrian Nastase privind alegerile din SUA:

Alegerile din America. Pentru Romania, cine ar fi mai bine sa castige?

Mai sunt cateva zile pana la alegerile prezidentiale americane. Am citit numeroase analize despre dezbaterile ce au avut loc intre cei doi candidati, despre mesajele lor, despre sondajele de opinie, despre metodele lor de a face campanie.

Dincolo de aceste aspecte si de posibilul lor impact asupra vietii americanilor, cred ca este important sa evaluam si efectul posibil al acestor alegeri asupra Romaniei. Mai pe intelesul tuturor, pentru noi este mai bine sa castige Trump sau Biden?

Filozofia lui Trump, atitudinea lui in abordarea problemelor globale le-am putut evalua in cei patru ani ai mandatului sau. Nu imi propun sa fac o sinteza aici. Dar e clar ca, in momentul de fata, SUA nu reusesc sa impuna o agenda convingatoare si o perspectiva pozitiva pentru lumea in care traim. Sau poate ca, sub Trump, nici nu s-a dorit sa se faca acest lucru.

Ce a insemnat mandatul lui Trump pentru Romania? Pe partea pozitiva, o cooperare sustinuta in domeniul apararii si consolidarea dimensiunilor securitatii nationale, in conditiile in care tensiunile politice si militare se amplifica in jurul Marii Negre. In plan economic, destul de putin, daca nu luam in serios Autostrada Constanta/Gdansk, dublata de o cale ferata. Poate si cele doua unitati noi de la Cernavoda, lansate ca proiect pentru a inlocui varianta chineza. Asteptata a fost numirea unui nou ambasador care sa incheie linia unor ambasadori ce s-au comportat in afara regulilor diplomatice, amestecandu-se, public, in chestiuni de politica interna. Nu s-a intamplat asa. Nu comentez mai mult ca sa nu-mi stric si mai mult relatiile cu Ambasada americana de la Bucuresti…

De cealalta parte – Joe Biden. Reprezentand politica estabishmentului democrat din SUA, de 'conditionare democratica' pentru a obtine diverse avantaje politice sau economice in statele care nu au fost capabile sa-si apere interesele suverane. Va amintiti, sper figura, 'dirigintei' de la Departamentul de stat – Victoria Nuland, cu lectiile sale de morala politica. Iar acuzele recente la adresa fiului lui Biden ne arata o caracatita de interese la nivel international si o ignorare totala a 'valorilor si principiilor occidentale'. Sa adaugam si sprijinul anuntat, printr-o scrisoare deschisa din partea unor ambasadori americani in Romania, detestati pentru pozitiile lor arogante si partizane, ceea ce adauga si alte semne de intrebare. Proverbul romanesc 'sa faci ce spune popa nu ce face el' ar trebui poate modificat in sensul ca nu trebuie nici macar sa faci ce spune el pentru ca ar putea urmari interese oculte.

La alegerile anterioare, inca din luna septembrie 2016, am prevazut alegerea lui Donald Trump ca presedinte, sperand si intr-o modifica de paradigma in politica externa americane. Veti spune poate ca acest lucru s-a intamplat. Da, dar nu in sensul pe care multi l-au asteptat.

Acum, sunt oarecum dezorientat. Pentru Romania, care dintre candidati ar fi mai benefic sa castige?”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani