Grid star
eveniment

UNDE SUNT BANII PENTRU AGRICULTURA ROMANEASCA? - Dezbatere cu personalitati de top

FoodIntelForum.ro, Editia a IV-a, a incheiat seria de evenimente din acest an cu o tema generoasa si de mare actualitate pentru Romania: finantarea.

Prezentam in continuare materialul publicat de foodbiz.ro

Fie ca vorbim de Planul National de Relansare si Rezilienta (PNRR), Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sau de bugetul de stat, banii pentru agricultura romaneasca sunt o necesitate stringenta.
Despre prioritatile sectorului, despre probleme, digitalizare  si metode de a creste performanta au vorbit si speakerii la evenimentul cu tema “Mecanisme moderne de finantare, asigurare si eficientizare pe intreg lantul agricol”, organizat de FoodIntel Forum 2021 la Academia de Stiinte Agricole (ASAS).

Petre Roman: Frecventa secetelor se va dubla pana in 2050

Fostul premier Petre Roman a atras atentia unui fenomen care se face tot mai mult simtit in ultima vreme si a carui frecventa se va dublu in urmatoarele decenii, iar din pacate, si tara noastra va fi afectata.

Romania trebuie sa rezolve problema irigatiilor, daca vrea sa mai aiba agricultura, iar acest lucru nu se poate face decat cu ajutorul statului roman, pentru ca dupa cate se vede este greu sa primim fonduri din alte parti. Exemplul PNRR este nu doar la indemana, ci si o dovada elocventa in acest sens.

“Concluzia studiilor stiintifice pentru anii 2030-2050 nu este deloc simpla, in multe tari ale lumii frecventa secetelor se va dubla, iar printre cei ce vor fi afectati intra Europa de sud, nu Rusia, se va vedea aceasta tendinta de la Atlantic pana la Marea Neagra. Instalarea secetei ajunge la un moment dat la un moment critic, este o concluzie a cercetarilor personale, dupa care se produce o accentuare dramatica, rapida a fenomenului”, a declarat Petre Roman in cadrul FodIntelForum.

Marius Micu anunta 80 milioane euro pentru digitalizare, banii pentru agricultura romaneasca

Secretarul de stat in ministerul Agriculturii Marius Micu, co-moderator al evenimentului desfasurat la ASAS, a precizat ca Romania va avea la dispozitie in cei doi ani de tranzitie o suma de circa 80 milioane de euro pentru digitalizare in agricultura, in conditiile in care fondurile totale puse la dispozitia Romaniei se ridica undeva la 3,2 miliarde de euro.
Concret, este vorba de o linie de finantare care urmeaza sa fie deschisa in partea a doua a anului, cel mai probabil, acum fiind pus in dezbatere publica propunerea de ghid al solicitantului pentru submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole din cadrul PNDR.
Astfel, fermierii romani vor putea obtine fonduri europene, cu valori intre 350.000 de euro si 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru achizitii de utilaje agricole, instalatii pentru irigatii si energie, amenajari, softuri specifice etc.

"Estimam un procent de 10% din sumele alocate pe sM 4.1 care sa fie alocat pentru digitalizare, adica circa 80 milioane euro, in perioda de tranzitie. Nu inseamna doar soft, ci si senzori, drone sau componente pentru utilajele agricole. Cu siguranta, digitalizarea va fi sprijinita si prin noul Plan National Strategic”, a declarat Marius Micu la FoodIntelForum 2021.

Valeriu Tabara: Cercetarea poate pune Romania in miscare

Presedintele Academiei de Stiinte Agricole (ASAS), Valeriu Tabara, a vorbit despre rolul important pe care cercetarea ar trebui sa il aiba in Romania si la care nu se poate ajunge fara sprijin din partea statului.
Exemplu este ceea ce se intampla in alte tari, unde cercetarea are la dispozitie miliarde de euro, in timp ce la noi se chinuie mai degraba sa supravietuiasca.

“Cercetarea aplicata, cercetarea in toate formele ei face parte dintre aceste elemente care pun Romania in miscare, cred ca aici avem extrem de mult de facut”, a afirmat Valeriu Tabara la FoodIntelForum.

Alte dialoguri incendiare la FoodIntel Forum 2021:


Cine se teme de agricultura romaneasca? Ministrul Adrian Oros – Ionut Olteanu
Productia de carne Romaneasca incotro? Ministrul Adrian Oros – Dimitrie Musca

FoodIntelForum.ro, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa, a incheiat seria manifestarilor din acest an cu doua sesiuni de exceptie ce au avut loc in data de 3 iunie 2021 la Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) din Bucuresti.
FoodIntelForum, Editia a IV-a 2021 a avut loc in perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021, iar conferintele desfasurate pe parcursul acestui eveniment au abordat probleme legate de managementul apei in agricultura, asigurarea culturilor, invatamantul agricol, finantare, urgan tehnologic etc.
FoodIntelForum.ro, a fost organizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti,  #RomaniaFunctioneaza, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor,TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc.
Sponsorul Gold este Kaufland, cel mai mare retailer din Romania.
Ne vom revedea si in toamna la BucharestFoodSummit (a IV-a editie, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail, HoReCa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani