Grid star
eveniment

VACCINARE, TESTARE OBLIGATORIE SAU TRECERE PRIN BOALA – Mii de cadre medicale, in pericol sa ramana fara loc de munca daca legea lui Citu va fi adoptata. Guvernul refuza sa plateasca testarea. Senatul, la a doua incercare (Document)

Mii de cadre medicale ar putea sa fie concediate daca refuza sa se vaccineze anti-COVID, sa se testeze pe banii lor sau daca nu au trecut prin boala. Guvernul refuza sa plateasca testarea, chiar daca aceasta ar fi, in opinia noastra, cea mai simpla solutie, avand in vedere ca si persoanele vaccinate pot transmite virusul.

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 25 octombrie 2021, propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private. Proiectul este semnat de premierul Florin Citu si alti parlamentari PNL si UDMR. Este a doua incercare, dupa ce in sedinta din 20 octombrie nu s-a reusit discutarea proiectului, desi figura pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului, pe perioada starii de alerta, in cadrul unitatilor sanitare, publice si private, personalul este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, in vederea atestarii indeplinirii uneia din urmatoarele conditii:

a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Testare din proprii bani


Daca legea va fi adoptata, costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de catre personalul din cadrul unitatilor publice.
Exceptie face personalul din cadrul unitatilor publice care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare. In acest caz, costurile testarii sunt suportate de catre angajator.


Citu vrea suspendarea contractului de munca

Salariatii din sanatate care nu sunt vaccinati, testati sau nu au trecut prin boala nu vor fi primiti la munca si li se va suspenda contractul de munca pentru 30 de zile. Suspendarea va inceta la data la care angajatul aduce certificatul verde:
"In situatia in care personalul din unitatile publice cumuleaza 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu, respectiv contractul in baza caruia isi desfasoara activitatea inceteaza de drept. In situatia in care personalul din unitatile private cumuleaza 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendarii, fie incetarea contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea”.

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani