Grid star
business capital

VANZAREA CEC, EXIMBANK SI HIDROELECTRICA – Primele companii scoase la taraba

CEC, Eximbank si Hidroelectrica vor fi primele companii nationale care vor fi scoase la vanzare. Se va intampla in baza Ordonantei tradarii nationale. Ordonanta prin care Guvernul Orban a dat modificat legea care interzicea vanzarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale (click aici pentru a citi).

Vanzarea CEC, Eximbank si Hidroelectrica a fost anuntata luni, 5 octombrie 2020, de presedintele PSD Marcel Ciolacu. Acesta a criticat decizia Guvernului de a permite vanzarea participatiilor statului la companiile nationale, avertizand ca bunurile vor fi instrainate la preturi multi mai mici, in conditiile in care valoarea acestora scade in perioada de pandemie.

Iata declaratia liderului PSD Marcel Ciolacu:

https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/videos/397029571301103

“Acum cateva luni am luat o decizie politica si am trecut un proiect de lege – la fel ca si alte state europene mult mai dezvoltate economic decat Romania, si aici dau exemplu Germania, Franta sau Polonia – prin care timp de doi ani interziceam vanzarile de actiuni la companiile proprietate a statului roman. Este normal, cand este o pandemie, cand actiunile nu valoreaza asa de mult, sa se interzica acest lucru. Guvernul Orban a emis o Ordonanta mascata sub scandalul furturilor de la alegeri in Bucuresti si a redeschis posibilitatea de vanzari de active la niste preturi ridicole. Si aici vreau sa enumar: Hidroelectrica, CEC sau Eximbank”.

Ordonanta tradarii nationale

Amintim ca Guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto) a adoptat, saptamana trecuta, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Este vorba despre modificarea legii care interzicea vanzarea participatiilor statului la companiile romanesti timp de doi ani, lege initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si alti 13 parlamentari PSD.

Astfel, asa cum Lumea Banilor a dezvaluit in exclusivitate, in vara Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, actul normativ fiind promulgat de in august de presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

Legea stabilea urmatoarele:

„Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Guvernul a dat liber la privatizare mascata

Masurile sanatoase introduse prin lege, pentru protejarea intereselor Romaniei, nu au fost insa pe placul Guvernului. In acest sens, la scurt timp de la promulgarea legii de catre Iohannis, Guvernul a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Ordonanta de Urgenta a fost introdusa pe ordinea de zi a Guvernului din 3 septembrie 2020, insa adoptarea ei a fost amanata pentru sedinta din 1 octombrie 2020. Data la care a si trecut de Guvern.

Ordonanta de Urgenta modifica art. 1 si 2 din Legea 173/2020, in sensul in care va fi interzisa doar instrainarea actiunilor statului, deci nu si a participatiilor statului la companiile nationale. Or, participatii inseamna inclusiv activele detinute de stat. Iar permiterea vanzarii participatiilor se da liber practic la instrainarea activelor. O privatizare mascata.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului:

“Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: 'La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 'Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

* Cititi aici Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica

* Cititi aici OUG de modificare a Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, prin care Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani