Grid star
litigii

VICTORIE DEFINITIVA – Proces de milioane de euro cu statul

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut miercuri, 2 decembrie 2020, o victorie definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie in procesul unei firme impotriva statului roman, miza litigiului fiind de 1,9 milioane de euro.

Ne referim la actiunea in contencios formulata de catre o societate membra a unui cunoscut grup care activeaza in domeniul IT, actiune ce viza infirmarea actului administrativ fiscal prin care se stabilise un debit de aproximativ 1,9 milioane de euro.

Disputa fiscala s-a nascut ca urmare a impunerii, in anul 2016, a unui debit fiscal reprezentand diferenta dintre avansul de care beneficiase societatea pentru furnizarea unui sistem de arhivare electronica, pe de o parte, si componenta pretului considerata eligibila, pe de alta parte. Societatea a atacat actul administrativ fiscal dat fiindca nu erau indeplinite conditiile declararii unei cheltuieli ca fiind neeligibila, cu consecinta aplicarii unor masuri de corectie.

Litigiul a fost solutionat in mod favorabil in prima instanta de catre Curtea de Apel Bucuresti, recursul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene fiind respins la data de 2 decembrie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a gravitat in jurul unor numeroase concepte de referinta pentru transarea caracterului eligibil al unei sume reprezentand contributie din fonduri europene nerambursabile si, respectiv, cofinantare de la bugetul de stat. Prima instanta a facut o analiza detaliata a siragului de argumente prezentate de societate, ce priveau aspecte precum notiunea de neregularitate in aceasta materie specifica, precum si conditia existentei unui prejudiciu, ambele aplicate unei situatii factuale complexe, cu multiple ramificatii. Intreaga constructie juridica a dosarului s-a realizat pe un dublu palier: legislatia nationala si normele comunitare, acestea din urma fiind prezentate prin filtrul interpretarilor date de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Concluziile acestei analize au fost mentinute de ICCJ.

In acest litigiu, reclamantul a fost reprezentat de o echipa de avocati coordonata de Ioana Gelepu (foto), Partener in cadrul departamentului de Litigii si Arbitraje al Tuca Zbarcea & Asociatii. Din echipa a facut parte si Oana Gavril, Managing Associate.

Echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii si arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatura a Anului din Romania in domeniul: Litigii si Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distinctii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicatie a Euromoney Legal Media Group).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani