Grid star
antreprenoriat

12 miliarde lei pentru IMM-uri. A fost publicat ordinul pentru implementarea programului IMM Plus (Ordinul)

S-a decis procedura de implementare a programului IMM Plus, care are un buget de 12,5 miliarde lei pentru IMM-uri. Ordinul care stabileste plafoanele de garantare pe componente, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecarei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum si conventiile de garantare si plata a grantului si conventiile de implementare a fost publicat in Monitorul Oficial.

Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garantiile se vor acorda in limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari. Conform Ministerului de Finante, schema de ajutor de stat va facilita accesul la lichiditati al intreprinderilor mici si mijlocii, al intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie si al intreprinderilor mari a caror activitate economica a fost afectata de conflictul armat din Ucraina. Totodata, prin implementarea Programului IMM PLUS se incurajeaza dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie si a unitatilor administrativ-teritoriale, care realizeaza proiecte de investitii in sectorul constructiilor.

Alocarea pe programe

Din plafonul total de 11,1 miliarde lei, al garantiilor care pot fi acordate pana la 30 iunie 2024, 9,12 miliarde lei, se aloca astfel:
-Fondului National de Garantare a Creditelor Pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) se aloca integral plafonul de 5,892 miliarde lei pentru componenta IMM ROMANIA PLUS;
-Pentru componenta AGRO PLUS, plafonul total de 127,630 milioane lei, se aloca 27,630 milioane lei Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si 100 de milioane FNGCIMM;
-Pentru componenta IMM PROD PLUS, plafonul total de 1 miliard lei, se aloca integral FNGCIMM;
-Pentru componenta CONSTRUCT PLUS, plafonul total de 2 miliarde lei, se aloca FNGCIMM se aloca 900 de milioane pentru subcomponenta IMM CONSTRUCT PLUS si 100 de milioane lei pentru subcomponenta UAT CONSTRUCT PLUS. De asemenea, suma de 900 de milioane lei pentru subcomponenta IMM CONSTRUCT PLUS, se aloca Fondului Roman de Contragarantare (F.R.C) si suma de 100 de milioane pentru subcomponenta UAT CONSTRUCT PLUS;
-Pentru componenta INNOVATION PLUS, plafonul total de 100 de milioane, se aloca integral FRC. Diferenta de 1,198 miliarde lei dintre plafonul total al Programului IMM PLUS a fost alocata prin Ordinul comun MF/MADR nr.662/128/2024 componentei RURAL PLUS administrata de FGCR.

Acordarea banilor

Ajutorul de stat este sub forma de garantii de stat, in procent de maximum 90% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat. Pentru creditele/liniile de credit valoarea maxima a finantarilor acordate unui beneficiar nu poate depasi 5 milioane lei pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane lei pentru creditele de investitii. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depasi 10 milioane lei.
Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului si acvaculturii, valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depasi 5 milioane lei.
Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni, in cazul creditelor de investitii iar in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru durata maxima a finantarilor este de 36 de luni.
In cazul creditelor de investitii institutiile de credit pot acorda, la inceputul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioada de gratie de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului:
“Pentru a spori atractivitatea programului si pentru a veni in sprijinul benefeficiarilor Programului costul total al creditelor acordate in cadrul Programului IMM PLUS, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 1,5% pe an pentru creditele de investitii si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 1,9% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru.
De asemenea, Ministerul Finantelor subventioneaza valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare in procent de 100% pentru intreaga perioada de valabilitate a garantiei si dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investitii pe o perioada de maximum 12 luni de la data acordarii creditului.
In termen de 7 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a ordinului, institutiile de credit transmit FNGCIMM, FGCR sau FRC, dupa caz, cererile de inscriere in program, precum si solicitarile de alocare de plafoane de garantare in functie de nivelul estimat al finantarilor pe care le vor acorda pana la 30 iunie 2024 inclusiv, in cadrul componentelor Programului IMM PLUS, precum si nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul componentelor programului”.

>>Ordinul pentru implementarea programului IMM Plus
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani