Grid star
eveniment

500 LEI PENTRU ELEVI – Guvernul a virat banii. Sunt aproape 100.000 de beneficiari

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene condus de Marcel Bolos (foto) a virat sumele reprezentand ajutorul pentru imbracaminte si rechizite pentru 97.888 de beneficiari cu carduri deja existente, prescolari si elevi din familii defavorizate.  Astfel, incepand de marti, 20 septembrie 2022, sprijinul de 500 de lei va ajunge pe cardurile realizate special pentru acest program.

Suma totala virata beneficiarilor este de 48,9 milioane lei.
 
"Pentru copiii din medii defavorizate, accesul la educatie este esential pentru a se putea incadra, ca adulti, pe piata muncii, insa de cele mai multe ori conditiile materiale in care traiesc ii expun riscului de abandon scolar. Ajutorul pentru rechizite si imbracaminte acordat prescolarilor si elevilor vulnerabili si in acest an scolar reprezinta, pentru multi dintre ei, sansa de a merge in continuare la scoala. Ma bucur ca am reusit sa facem platile pentru aproape 100.000 de elevi, care vor putea utiliza sprijinul in cursul acestei saptamani. In anul scolar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorita Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

 Beneficiaza de cei 500 de lei:

– Copiii din invatamantul de stat prescolar, cu conditia ca venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura (298 lei);
– Elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (1.275 lei). 
Cardurile pentru beneficiarii deveniti eligibili incepand din acest an scolar vor fi emise si distribuite in cursul lunii octombrie, urmand ca ajutoarele sa fie virate in prima parte a lunii noiembrie.

 272 milioane de lei, oferiti in doi ani scolari

Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), se vor acorda in acest an scolar ajutoare pentru rechizite si imbracaminte in valoare totala de peste 150 de milioane de lei, pentru aproximativ 300.000 de prescolari si elevi din familii defavorizate. 
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational pot fi utilizate numai la unitatile cu care emitentii cardurilor au contracte de afiliere. In anul scolar precedent, bugetul alocat Schemei nationale de sprijin pentru elevii defavorizati a fost de 122 milioane de lei, pentru aproximativ 245.000 de beneficiari.

 Masuri sociale finantate din fonduri europene

Alte masuri de sprijin pentru persoanele defavorizate, finantate din bani europeni:
-Pachete cu alimente destinate categoriilor vulnerabile. Din ianuarie 2020, cand a debutat acest program, au fost livrate patru transe de astfel de pachete, o noua transa urmand a fi livrata in aceasta toamna;
-Vouchere sociale oferite prin programul „Sprijin pentru Romania”. Aproximativ 2,5 milioane de romani, aflati in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie, primesc o data la doua luni ajutoare pentru alimente si mese calde in valoare de 250 lei, pana la finalul anului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani