Grid star
business capital

841.000 DE ROMANI NU AU LUCRAT – Raportul ASF

841.000 de romani nu au lucrat nici macar o ora, in intervalul aprilie – iunie 2020 (Trimestrul II). Adica un procentaj de 9,9% din populatia ocupata.

Mai exact, vorbim despre o cifra de peste patru ori mai mare fata de Trimestrul I 2020 (ianuarie – martie), respectiv de peste sapte ori mai mare fata de trimestrul aferent anului 2019, noteaza Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF), in Raportul de luni, 28 septembrie 2020.

Unul dintre principalele motive invocate consta in dificultatile economice sau tehnice cu care s-a confruntat angajatorul. 58% dintre lucratori au argumentat aceasta lipsa de activitate ca fiind din cauza lipsei materiilor prime, a clientilor sau a comenzilor.

Datele estimate arata ca un procentaj de 21,7% dintre lucratorii care au absentat s-au aflat in concediu de odihna. Aici, includem zilele libere, sarbatorile legale si zilele de recuperare. Adica, peste o cincime dintre lucratori. Tot aici, 0,4% au absentat pe motiv de boala.

In acelasi context, 19,9% dintre persoanele care nu s-au prezentat la locul de munca, au indicat diverse motive. Este vorba despre: concediu fara plata sau concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani.

Merita mentionat faptul ca, populatia incadrata in grupa de varsta cuprinsa intre (15 – 64 ani), a suferit un declin in ceea ce priveste rata de ocupare. Vorbim despre un procentaj de 65,2% in perioada aprilie – iunie 2020 (T2). Asta inseamna o scadere de 0,2 puncte procentuale, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2020 (T1).

In aceeasi ordine de idei, 24,4% a reprezentat rata de ocupare a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Aici, vorbim despre un procentaj de 5,4% care a reprezentat rata somajului in intervalul aprilie – iunie 2020 (T2). O crestere de 1,1 puncte procentuale, in comparatie cu rata inregistrata in Trimestrul I (ianuarie – martie 2020), se mai arata in Raportul ASF.

* Cititi aici raportul integral realizat de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani