Grid star
eveniment

A SCAZUT VARSTA DE PENSIONARE – Iohannis a promulgat legea

A scazut varsta de pensionare. Iohannis a promulgat legea care prevede aceasta masura.

Totusi, nu toti romanii care se apropie de iesirea la pensie ar trebui sa se bucure. Asta intrucat a scazut varsta de pensionare doar in ceea ce priveste anumite categorii de persoane.

Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, presedintele semnand decretul in urma cu trei zile, dupa ce actul normativ fusese adoptat de Parlament. Astfel, a scazut varsta de pensionare pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zone miniere, afectate de poluare. Concret, acestea vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani.

De asemenea, legea enumera si localitatile in care oamenii vor beneficia de reducerea varstei de pensionare.

In prezent, varsta de pensionare standard este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.

Iata ce prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care a scazut varsta de pensionare (vezi facsimil):

Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, localitatile Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, localitatea Slobozia din judetul Ialomita, localitatile Iacobeni si Vatra Dornei din judetul Suceava, localitatile Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, localitatile Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4)”.

(n.r. - alin. 4 al art. 65 din Legea 263/2010 prevede diminuarea cuantumului pensiei in caz de pensionare anticipata)

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani