Grid star
eveniment

AGLOMERATIE DE MASINI SECOND-HAND PE SOSELE – Acestea reprezinta 73,5% din totalul inmatricularilor noi (Document)

Inmatricularile de autoturisme second hand importate au reprezentat 73,5% din totalul inmatriculari noi de autoturisme in primul trimestru al anului.

Potrivit Institutului National de Statistica, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 10,0% in trimestrul I 2022 fata de trimestrul I 2021. In acelasi trimestru al anului 2022, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 18,2% comparativ cu trimestrul I din anul 2021. In trimestrul I 2022, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 73,5%, in scadere cu 9,5 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2021.

Inmatriculari noi de vehicule rutiere, pe categorii

Cresteri la autobuze si microbuze

In trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria autobuze si microbuze cu 20,0% si la categoria mopede si motociclete cu 10,2%, si scadere la categoria autoturisme cu 10,6%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile astfel: la categoria autoturisme cu 39,5%, la categoria autobuze si microbuze cu 29,9% si la categoria mopede si motociclete cu 29,8%.
Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor, au fost inregistrate scaderi la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 23,0%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 20,3% si la categoria remorci si semiremorci cu 13,1%.
Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat crestere la categoria autotractoare cu 41,7% si scaderi la categoria remorci semiremorci cu 10,4% si la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 6,8%. Fata de trimestrul IV 2021, in trimestrul I 2022, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat scadere cu 11,2% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor, scadere cu 0,7%.

Vehicule inmatriculate in circulatie la sfarsitul trimestrului I 2022

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,1%; pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,3% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 29,2% au fost clasificate Non-Euro. Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proportie de 29,9%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proportie de 34,8%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate in norma Non-Euro.


Iata tabelul cu vehicule rutiere inmatriculate in circulatie, pe categorii, la sfarsitul trimestrului I 2022

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani