Grid star
eveniment

PUTIN A DAT ORDINUL - Iata ce se intampla in Ucraina. Klaus Iohannis a reactionat. Pozitia presedintelui

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara, 21 februarie 2022, un decret prin care ordona fortelor armate ruse sa asigure functii de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk, a caror independenta a recunoscut-o, relateaza, potrivit digi 24, agentiile ruse de presa TASS si Ria Novosti. Oficialii ucraineni au sustinut la scurt timp ca trupe rusesti ar fi intrat deja pe teritoriul separatist, insa nu se poate spune daca trupele apartin armatei obisnuite ruse sau provin din unitati separatiste controlate de rusi.

La scurt timp dupa decizia lui Putin, ministerul Afacerilor Externe a cerut romanilor sa paraseasca imediat Ucraina, fiind ridicat nivelul de alerta. MAE le solicita cu insistenta cetatenilor romani sa nu se deplaseze in aceasta tara, iar celor care se afla temporar in Ucraina sa paraseasca teritoriul acestui stat imediat.

Reactia lui Klaus Iohannis

Romania condamna cu fermitate recunoasterea de catre Federatia Rusa a "independentei” autoproclamatelor republici separatiste din Donetk si Luhansk, parti componente ale Ucrainei, declara presedintele Klaus Iohannis. Potrivit unei declaratii facute de presedinte, acest act reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international, a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei:

"De asemenea, prin aceasta decizie, Rusia incalca obligatiile care ii revin in calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de continut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninta, prin actiunile sale, pacea si securitatea globale garantate de insusi Consiliul de Securitate ONU, incalcand deliberat principiile de drept international prevazute de Carta ONU si de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internationala trebuie sa sanctioneze ferm, imediat si fara echivoc aceasta decizie lipsita de responsabilitate a Rusiei. Romania reafirma si in acest context sustinerea puternica pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va actiona in coordonare cu partenerii si aliatii sai pentru aplicarea masurilor de raspuns potrivite”.

MAE: "Parasiti imediat tara”

In contextul deteriorarii grave a situatiei de securitate din Ucraina si din regiunea Marii Negre,  ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca a fost ridicat nivelul de alerta pentru Ucraina la nivelul maxim – "Parasiti imediat tara!”. Informatii detaliate referitoare la noua alerta se regasesc mai jos si la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.

Conform noului nivel de alerta, MAE le solicita cu insistenta cetatenilor romani sa nu se deplaseze in aceasta tara, iar celor care se afla temporar in Ucraina sa paraseasca teritoriul acestui stat imediat. De asemenea, MAE le recomanda cetatenilor romani sa se informeze permanent din surse oficiale, sa manifeste atentie sporita si sa respecte reglementarile stabilite de autoritatile ucrainene.

"MAE, prin misiunea diplomatica si oficiile consulare din Ucraina, este pregatit sa acorde protectie si asistenta consulara cetatenilor romani de pe teritoriul Ucrainei.

MAE reitereaza solicitarea catre cetatenii romani care se afla in Ucraina sa-si notifice coordonatele prezentei lor in Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactand telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei Romaniei la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernauti - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).

De asemenea, MAE reaminteste ca la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activata o linie telefonica dedicata cetatenilor romani care se afla temporar in Ucraina si care solicita protectie si asistenta consulara – telefon 0040 -751.084.537”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani