Grid star
eveniment

VOUCHERELE DE VACANTA: CAND AJUNG LA ROMANI – Ministrul Turismului face precizari dupa ce ANAT a criticat birocratia de stat. Mesaj pentru firmele private

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a facut marti, 22 martie 2022, mai multe precizari cu privire la acordarea voucherelor de vacanta dupa ce Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a criticat birocratia de stat, avand in vedere ca intarzie distribuirea tichetelor.

Cadariu a declarat ca ministerul si-a facut treaba, precizand ca incurajeaza institutiile publice sa le emita:

“Exista cadrul legal, exista sume prevazute in buget”.

Ministrul le-a transmis agentilor privati sa emita astfel de tichete de vacanta, pentru ca legea spune ca o pot face pana la maxim sase salarii minime pe economie, precizand ca exista si anumite beneficii pentru agentii economici, si anume faptul ca nu mai platesc contributii sociale pentru aceste sume pentru salariati, iar in cazul societatilor comerciale care platesc impozit pe profit, acele sume sunt deductibile”.

Iata declaratiile facute de ministrul Turismului:

"Am inceput activitatea la minister cu reintroducerea tichetelor de vacanta in valoare de 1.450 lei. As da incredere si agentilor privati sa emita astfel de tichete de vacanta, pentru ca legea spune ca o pot face pana la maxim sase salarii minime pe economie. Cu anumite beneficii pentru agentii economici, si anume faptul ca nu mai platesc contributii sociale pentru aceste sume pentru salariati. In cazul societatilor comerciale care platesc impozit pe profit, acele sume sunt deductibile.
As face un apel la toate institutiile publice sa solicite emiterea acelor carduri pentru tichetele de vacanta cat mai repede posibil. Sper sa fim in grafic si incepand cu 1 aprilie sa fie disponibila si componenta e-facturare pentru agentii economici. Din punctul nostru de vedere, al ministerului, noi ne-am facut treaba si incurajez toate institutiile publice sa le emita. Exista cadrul legal, exista sume prevazute in buget. De asemenea, incurajez toti operatorii economici sa apeleze la voucherele de vacanta. Au posibilitatea in limita a sase salarii minime pe economie".

Criticile ANAT

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) anunta zilele trecute ca amanarea acordarii voucherelor de vacanta saboteaza programul de ”Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc. Potrivit ANAT, cei mai multi romani isi planifica vacantele acum, nu peste doua-trei luni, iar “birocratia de stat sufoca iar turismul romanesc”.

Asociatia preciza ca sumele aferente voucherelor de vacanta ar fi trebuit incarcate pe cardurile angajatilor, insa acest lucru nu s-a intamplat. Si exact in aceasta perioada se deruleaza campania de ”Inscrieri timpurii” pentru litoralul romanesc, prelungita pana la 31 martie. ANAT mai arata ca orice zi care trece reprezinta un dezavantaj atat pentru angajati, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din aceasta perioada si ar fi dorit sa achizitioneze pachete turistice cu vouchere de vacanta, cat si pentru agentii de turism si hotelieri:
“Voucherele de vacanta asigura in mare parte supravietuirea si dezvoltarea turismului intern, precum si pregatirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vanzarile agentiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani