Grid star
interviuri

ALEXANDRU PETERESCU LA INTERVIURILE LUMEA BANILOR – Fostul ministru al Comunicatiilor atentioneaza asupra necesitatii implementarii tehnologiei 5G: "Nu ne putem permite sa nu cream cadrul legal, administrativ si tehnologic sa avem 5G in Romania"

"Din perspectiva economica trebuie sa intelegem ca intarzierea adoptiei tehnologiilor 5G in Romania impinge Romania spre o margine... Noi nu ne putem permite sa nu cream cadrul legal, administrativ si tehnologic sa avem 5G in Romania fiindca aceste industrii se vor duce incet catre aceste tari care au stiut sa tina pasul cu adoptia acestor tehnologii".

Declaratia de mai sus apartine fostului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu (foto), si este cuprinsa in partea a doua a interviului acordat Lumea Banilor.

Necesitata implementarii tehnologiei 5G in Romania, afirma Alexandru Petrescu la Lumea Banilor, este cu atat mai importanta cu cat tara noastra poate pierde chiar si economic daca rateaza startul in ce priveste tehnologiile 5G.

Argumentele aduse de Alexandru Petrescu sunt, din punctul nostru de vedere extrem de logice si se fundamenteaza pe evolutia constanta a tehnologiei si a omenirii. Din acest motiv, considera Alexandru Petrescu, implementarea tehnologiei 5G va deveni necesara, cu atat mai mult cu cat va putea aduce un plus valoare altor industrii si domenii precum robotica sau industria constructiei de masini.

In acest context, fostul ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale a aratat ca alte state europene, precum Italia sau Olanda, au finalizat deja licitatia pentru 5G (Olanda obtinand 1,4 miliarde euro) si au parcurs pasii necesari pentru ca operatorii de telefonie sa poata puna la dispozitia clientilor servicii de comunicatii 5G.

Pe de alta parte, in contextul evolutiei tehnologice si a beneficiilor pe care aceasta le aduce, este absolut necesar, subliniaza fostul ministru Petrescu ca digitalizarea sa ramana o prioritate pentru Executiv, fiind util chiar un
"moratoriu transpartinic" care sa prevada etapele de implementare a unor masuri pentru ca Romania sa devina un stat digital.

Redam in continuare partea a doua a interviului realizat cu Alexandru Petrescu:

https://www.youtube.com/watch?v=ePlpPCozNeg

Cum vedeti IMM Invest?

Daca ne uitam in termeni practici ce se intampla, avem programul IMM Invest unde din nou se cumuleaza tot felul de cifre, dosare depuse, dosare in tranzit, dosare care au venit, dar n-au ajuns, dosare care intorc, dosare ajunse la banci, dosare respinse de banci, dosare aprobate si apoi ne arunca o cifra ca 12.000 de antreprenori au accesat... numai ca din cei 12.000, unii asteapta la usa, unii au intrat, unii sunt la alta validare... De fapt, astazi, dupa 4 luni jumate de la lansarea IMM Invest, cu celebra 'ne-au atacat piratii cibernetici', dupa ce la patru ore de la lansare a picat site-ul, as estima cu foarte mare precizie, ca fost conducator al Fondului de Garantare pentru IMM-uri, cunoscand realitatea institutionala, nu sunt mai mult de 4.000 de antreprenori care au luat efectiv, au acces la o linie de finantare. Asta in conditiile in care peste 130.000 au fost pentru programul IMM Invest.

Am vazut o dorinta foarte ambitioasa de digitalizare a Romaniei. Ati fost ministru al Comunicatiilor, ati lucrat o perioada si la ANCOM, credeti ca reusim sa avem o digitalizare totala a tarii?

-Aici intram intr-o discutie mai vasta. Digitalizarea a devenit in ultimele luni o prioritate si as vrea sa cred ca va fi o prioritate si pentru Guvernul ce va veni. Noi speram ca mai repede, spre binele tuturor. Actualul Guvern care a fost instalat in ideea de a gestiona criza sanitara si efectele ei ar fi trebuit sa preia digitalizarea ca o prioritate. Chiar la nivelul Comisiei Europene sunt doi piloni pe care se construieste orice alocare si cheltuire, mediu (green deal) si digitalizare. Multe dintre fondurile alocate au ca si destinatie zona de digitalizare. Ei bine, actualul Guvern, dintr-o dorinta fantezista, populista 'hai sa avem mai putine ministere', a desfiintat si a numit ministere antagonice, ca si domeniu, ca si expertiza, ca si pregatire, si uite asa ministerul Comunicatiilor a fost desfiintat si inclus in ministerul Transporturilor si a devenit intr-o perioada in care digitalizarea este de o importanta majora o Cenusareasa a Guvernului Orban, din pacate. S-au creat tot felul de secretariate de stat, agentii, functii, consilieri cu putere de decizie...

-Digitalizarea, ca parte operationala pe care clientul o simte ca imbunatatire, este un acces la serviciile administratiilor locale si centrale intr-un mod online, obiectiv, in care sa i se ofere in timp tot ce are nevoie, ca vorbim de aprobari, autorizari, validari, cereri de documentatie. Digitalizarea cumpara timp! Din pacate si aici imi permit sa zic ca am pornit tot procesul de digitalizarea dintr-o perspectiva gresita. Avem o arena a administratiei locale si centrale care are diferite initiative de digitalizare. Sunt primari mai deschisi, poate mai progresisti tehnologic, sunt unii care incep sa dea semne, vorbesc de smart city, primesc taxe online, documentatii, insa initativele sunt dispanate. Ne trebuie o initiativa de ansamblu, compatibila, coerenta. Din pacate fiecare a facut ce a crezut, ce s-a potrivit pe zona respectiva.

Digitalizarea trebuie sa se intoarca in Guvern unde sa devina pilon esential guvernamental. Ceea ce ne dorim astazi este un stat digital. Avem nevoie poate chiar de un moratoriu transpartinic care sa ne spuna, indiferent cine se afla la guvernare, acesta este parcursul pe care trebuie sa mergem, astfel incat digitalizarea sa fie o realitate, nu doar un deziderat.

Legat de digitalizare, in pandemie a existat o adevarat isterie legata de nocivitatea tehnologiei 5G. Multi se tem ca daca vor avea o antena langa bloc ar putea sa fie afectati din punct de vedere al sanatatii. Cum vedeti tehnologia 5G, este periculoasa, este un mijloc de control al mintilor?

Mai indicat ar fi sa incepem cu ce inseamna tehnologia 5G, care sunt avantajele 5G, de ce alte tari deja folosesc 5G. Zona comunicatiilor si zona tehnologiei este cea mai dinamica zona din punct de vedere al inovatiei si aplicabilitatii ei in economie, in industrie, in multiple sectoare. Deja Romania este o tara care are un ecosistem de comunicatii bine dezvoltat si prin aportul operatorilor de telefonie mobila, nu neaparat prin proiecte guvernamentale. Ne putem bucura de o baza pe care putem construi.

-4G a fost lansat acum 10-12 ani printr-o licitatie in care Romania a castigat 720 de milioane de euro prin licitatia de alocare a spectrului catre operatorii de telefonie. 5G este un pas. Primele tari care au preluat aceasta tehnologie au fost Coreea de Sud, care la jocurile de iarna de acum doi ani aveau un spatiu perimetral 5G, China desigur. Intre timp, si pe perioada mandatului meu ca ministru al Comunicatiilor, adoptia tehnologiilor 5G a devenit o prioritate ca pentru toate tarile din comunitatea europeana.

-Eu nu as vrea sub nicio forma sa preiau niste exemple care au simtit nevoia sa aiba o rezonanta cu cei care poate negau sau le era teama de 5G. Nu vreau nici sa neg libertatea oricarui om de a-si exprima ingrijorarile, inclusiv in privinta 5G. Din perspectiva economica trebuie sa intelegem ca intarzierea adoptiei tehnologiilor 5G in Romania impinge Romania spre o margine. Este o ostragizare graduala dar sigura, pe masura ce am vazut Olanda ca tocmai a terminat licitatia pentru 5G. Olanda a castigat 1,4 miliarde de euro pentru bugetul de stat, Italia inca de sfarsitul anului 2018, cam toate tarile in zona au parcurs pasii necesari astfel incat operatorii lor sa poata oferi servicii de comunicatii 5G.

-5G schimba paradigma abonamentului de voce si date cum il stim noi astazi. Putem comunica foarte bine si ne putem auzi, folosim tehnologie 4G. Dar in momentul in care folosim 5G apare o viteza a datelor mult mai mare care permite operationalizarea unor aplicatii in domenii industriale, in sectoare economice, in domeniul robotizarii. Vorbim de importanta industriei constructiilor de componente auto din Romania. Ei bine, o industrie care foloseste 5G din perspectiva robotizarii sistemelor de constructie este aceasta industrie auto, care la noi are o pondere care se apropie de 50%. Deci, noi nu ne putem permite sa nu cream cadrul legal, administrativ si tehnologic sa avem 5G in Romania fiindca aceste industrii se vor duce incet catre aceste tari care au stiut sa tina pasul cu adoptia acestor tehnologii.

Credeti ca 5G va duce la disparitia GSM-ului?

Orice tehnologie familiara noua astazi este sortita uitarii. Vorbim de telefonul fix si multe alte sisteme de comunicatii care astazi ni se par deja de domeniul trecutului, insa haideti sa ne uitam un pic la viitor. Vorbim de blockchain, vorbim de inteligenta artificiala, vorbim de internet of things, vorbim de masini autonome care se conduc fara soferi, se fac autostrazi in Europa care au benzi speciale pentru autovehicule pentru soferi. Trebuie si noi sa ne aliniem la aceasta lume. In conditiile in care se organizeaza o licitatie de alocare a frecventelor 5G pentru operatori vor exista si obligatii ale operatorilor care sa acopere o pondere mare din teritoriul Romaniei astfel incat sa existe o uniformitate. Multi dintre operatori au inchis 2G, unii cauta sa elibereze frecventele, vor inchide si 3G in viitorul apropiat. Vom avea 4G si 5G care vor fi tehnologii dominante in zona de comunicatii.

Cititi AICI prima parte a interviului realizat de Lumea Banilor cu Alexandru Petrescu

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani